Neovisni novinarski portal
19.4.2021.
POLITIKA
Šibenska bolnica (Foto: Tris/H. Pavić)

Spajanje šibenske i kninske bolnice:
“Uštimavanje” zdravstvenog sustava Šibensko-kninske županije

Šibenska bolnica (Foto: Tris/H. Pavić)

Ugovor o funkcionalnoj integraciji Opće bolnice Šibensko-kninske županije i Opće i veteranske bolnice „Hrvatski ponos“ Knin danas su, u nazočnosti ministra zdravstva Milana Kujundžića, potpisale ravnateljice bolnica Sanja Jakelić i Kristina Bitunjac. – Vjerujemo da ćemo s ovim formalnim potpisom još bolje uštimati orkestar koji se zove zdravstveni sustav u Šibensko-kninskoj županiji odnosno nastaviti suradnju koja već postoji te osigurati da obje bolnice imaju dugotrajnu sigurnost u poslovanju, kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

U ugovoru o funkcionalnoj integraciji kninske i šibenske bolnice, kazao je Kujundžić, točno se zna tko što radi, neće biti dupliranja dežurstava ni opreme, postići će se uštede, a sigurnost i kvaliteta skrbi za pacijente bit će na osjetno višoj razini.
– Ovim ugovorom dugoročno pozicioniramo ove dvije bolnice. S jedne strane šalje se poruka da Šibenik mora na sebe preuzeti izgradnju svih djelatnosti u medicini, razvijati vrhunsku medicinu i sa svojim resursima i sa svojom opremom skrbiti o cijeloj županiji. Kninska bolnica postat će respiracijski centar za područje cijele Dalmacije. Teški bolesnici koji su ovisni o umjetnim plućima biti će izmješteni iz Splita, Zadra ili Šibenika u Knin. Bolnica u Kninu preuzima veliku obvezu u razvitku tog dijela medicine. Također s obzirom na potencijal kojeg ima kninska bolnica trebala bi zbrinjavati značaj broj pacijenata kojima je potreba dugotrajna skrb te je plan razvijati i fizikalnu medicinu, istaknuo je Kujundžić.
Kujundžić je najavio kako će Vlada za kninsku bolnicu osigurati respiratore i monitore u vrijednosti oko 1,2 milijuna kuna. Tenderi za nabavku opreme bit će raspisani do kraja rujna pa Kujundžić očekuje kako bi prve pacijente kninski respiracijski centar mogao primiti već u listopadu.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić/ Foto:Tris/J.Krnić

 Ravnateljica Opće bolnice Šibenik Sanja Jakelić, nakon potpisivanja ugovora je istaknula kako nije bilo “otpora” spajanju jer funkcionalna suradnja s kninskoom bolnicom postoji već 10-ak godina.
– Našoj bolnici je izuzetno vrijedno to što u Kninu imamo razvijenu palijativnu skrb i Odjel produženog liječenja. A najava da će se u Kninu dodatno razvijati stacionarna fizikalna terapija zaokružuje potrebe stanovnika županije za akutnim i kroničnim liječenjima. Ovo je nastavak jedne izuzetno dobre suradnje u sklopu koje su i do sada liječnici Opće bolnice Šibenik u prosjeku jednom tjedno odlazili u Knin.
I šibenska i kninska bolnica imaju istu viziju razvoja, kazala je ravnateljica Opće i veteranske bolnice „Hrvatski ponos“ Knin, Kristina Bitunjac:
–  Mogu poručiti pacijentima koji gravitiraju kninskoj bolnici da je ovo za nas samo dobitak. Nema ovdje govora o nikakvom ukidanju odjela, čak se nadam da ćemo biti pomoć šibenskoj bolnici u smislu da ćemo ih rasteretiti u dijelovima gdje su njima gužve čekanja veće.

 

Na slici ravnateljica Opće bolnice Šibenik, Sanja Jakelić i ravnateljica Opće i veteranske bolnice „Hrvatski ponos“ Knin, Kristina Bitunjac/Foto:Tris/J.Krnić

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI