Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI / KULTURA
Pokretači povratka života na Žirje:  Maksim Roman i Ivan Dobra (Foto: Tris/H. Pavić)

Prvo Žirajsko kulturno ljeto:
Žirjani će recitirati – Slovencima

Pokretači povratka života na Žirje: Maksim Roman i Ivan Dobra (Foto: Tris/H. Pavić)

Savjet za revitalizaciju otoka Žirja predstavio je danas program ‘Žirajskog kulturnog ljeta’. Na otoku koji je na posljednjem popisu stanovništva imao tek 103 stanovnika, danas je preko tisuću ljudi, uglavnom slovenskih turista, tako da će ovdašnje kulturne priredbe imati imati brojnu publiku.

– Ja to znam iz kontakata s ljudima koji idu na more, nekako je Žirje voljeno, obljubljeno. Nisam nikad naišao da se netko suprostavio nekoj ideji za pomoć Žirju, što me čini zadovoljnim. A mi smo se tamo organizirali kako već jesmo, koliko znamo i možemo pokušavamo oživiti ovaj naš otok iz te zimske učmalosti, tuge, kad nigdje nikoga nema, kad tri puta možete prijeći selo, cijeli otok uzduž i poprijeko, a nećete sresti nikoga. Ovo je sad nešto drugo. Početak je srpnja, prava sezona nije ni počela, a Žirje je prepuno turista. Nikada nije tako bilo. I uglavnom su Slovenci. I lijepo je to vidjeti. A mi što možemo učinimo, a što ne možemo zabilježimo, za neko drugo vrijeme – rekao je Maksim Roman na današnjoj konferenciji za novinare u Šibeniku, gdje je zajedno s Ivom Mikuličinom i Ivanom Dobrom predstavio program ‘Žirajskog kulturnog ljeta’.

Ivan Dobra, Ivo Mikuličin i Maksim Roman na današnjoj konferenciji za novinare (Foto: Tris/H. Pavić)

Program se održava tijekom večeri u srpnju i kolovozu, s početkom u 21 sat u središtu mjesta. Počinje 20. srpnja predstavom kazališta ‘Histrioni’. Za dva dana, 22. srpnja,  pripremaju otvorenje izložbe ‘Jerko Šižgorić, buntovnik sa Žirja’, dok je 29. srpnja na programu koncert klape Žirje. Program se nastavlja 4. kolovoza, kada će biti predstavljena knjiga ‘Sjećaš li se šibenskog rujna’,  a 9. kolovoza koncert će održati klapa Skradinke. Posebno veselo na Žirju će biti 12. kolovoza kada će se održati tradicionalna Žirajska fešta. Kulturno ljeto zaključit će 13. kolovoza pjesnička večer ‘Jedra riječi’.

– Kulturno ljeto se ima se za koga održavati. Vjerujem da već sad na otoku ima tisuću ljudi, raštrkanih u 29 uvala i šest naselja na otoku – rekao je Ivan Dobra, predsjednik Mjesnog odbora Žirje, kazao je

Savjet za revitalizaciju otoka Žirja ovom prigodom pohvalio se što su sve, osim organizacije Žirajskog kulturnog ljeta. u suradnji s Mjesnim odborom učinili od svog osnivačkog sastanka u prosincu prošle godine do danas:  pripremili su projekt elektrifikacije uvala Mikavica, Pečena i Tratinska, za što zahvaljuju zadarskom Žirjaninu Anti Kali, angažmanom košarkaaš i splitskog Žirjanina Željka Jerkova je pokrenuta izrada projekta poljoprivrednog razvoja otoka, sve je spremno za uređenje puta od od pristaništa Muna do sela Žirja, počeli su pregovori s resornim ministarstvom o mogućem korištenju vojarni u turističke svrhe, obnavlja se crkvica sv. Mikule, iz 15. stoljeća,  utemeljena je mješovita klapa Žirje…

Pristanište Muna – arhivska fotografija (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI