Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
PRIOPĆENJE
(Foto: Tris/H. Pavić)

Profesionalni vatrogasci Vladi:
Kada gasimo vatru onda smo „hrvatski vitezovi”, a kada tražimo isplatu regresa ili povećanje osnovice onda smo “ničiji”

(Foto: Tris/H. Pavić)

Odbor profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH od Vlade traži žurno sređivanje stanja u vatrogastvu u kojem se jedino sa sigurnošću zna tko vatru gasi, ali ne i tko plaća profesionalne vatrogasce.”Kada gasimo vatru i spašavamo ljude i imovinu onda smo naši vatrogasci, „hrvatski vitezovi” i pravi heroji, a kada tražimo isplatu regresa ili povećanje osnovice onda smo “ničiji”, poručuje predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca SDLSN Drago Pranjić.

Pranjić u priopćenju za javnost navodi kako Odbor profesionalnih vatrogasaca već godinama upozorava na problematično financiranje javnih vatrogasnih postrojbi (JVP). Naime njih osnivaju jedinice lokalne samouprave (županije, gradovi i općine), a istovremeno se većinom financiraju iz minimalnih financijskih standarda za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi, jer jedinice lokalne samouprave iz dodatnog udjela u porezu na dohodak od 1 posto ne osiguravaju potrebna sredstva za vatrogastvo.

Sredstva za Javne vatrogasne postrojbe u 2017. manja nego 2009. godine, materijalna prava upitna

Odbor profesionalnih vatrogasaca navodi kako su sredstva koja Vlada osigurava za vatrogastvo kroz minimalne financijske standarde 2009. godine, kada je u Hrvatskoj bila 61 JVP, iznosila 342.733.589 kuna. U ovoj godini za 66 JVP osigurano je 40 milijuna manje odnosno 302.815.608 kuna.
” Kada su plaće i materijalna prava vatrogasaca u pitanju, Vlada je sa sindikatima državnih službi člankom 128. ugovorila da se Vlada Republike Hrvatske obvezuje da će se odredbe tog Ugovora, u pogledu plaća i materijalnih prava, primjenjivati i na profesionalne vatrogasce dok se sredstva za te namjene osiguravaju u državnom proračunu, a u odlukama o minimalnim standardima do 2010. godine kao podloge za utvrđivanje ukupne visine materijalnih i financijskih rashoda uzimani su Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike i osnovica za izračun plaće zaposlenika u državnim službama utvrđena Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike”, navodi Pranjić te dodaje kako je činjenicu da se Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike primjenjuje na profesionalne vatrogasce dosad potvrdila sudska praksa, ali je Vlada u posljednje vrijeme „okrenula ploču”, tvrdeći da se sredstva za plaće profesionalnih vatrogasaca ne osiguravaju u državnom proračunu.
“Dakle Vlada želi izvrdati svoje obveze iz Kolektivnog ugovora prema profesionalnim vatrogascima tako što tvrdi da se sredstva za plaće ne osiguravaju u državnom proračunu s pozicije 311 i 312 već pozicije 363 državnog proračuna. Nije šija nego vatrogasac. Ovo loptanje s vatrogascima između lokalne samouprave i Vlade za posljedicu ima da vatrogasci ne mogu u potpunosti konzumirati pravo na, npr. božićnicu ili regres ili rast osnovice koji je dogovoren Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike, jer gradovi i općine tvrde da sredstva koja dobivaju s pozicije pomoći izravnanja nisu dostatna, a Ministarstvo financija tvrdi da Kolektivni ugovor ne treba primjenjivati jer se sredstva za plaće isplaćuju iz „krive” pozicije unutar državnog proračuna”, stoji u priopćenju Odbora profesionalnih vatrogasaca SDLSN.
-Za to vrijeme vatrogasci gase požare, vade ljude iz zdrobljenih automobila, skidaju mačke s krova i sami farbaju svoje prostorije ne dvojeći ni trena treba li izaći na intervenciju zato jer im poslodavac ili Vlada nisu osigurali sredstva za regres ili prekovremeni rad. Vatrogasac ili jesi ili nisi…, ističe Pranjić u priopćenju te dodaje kako ih pored toga što se njihovi osnivači i Vlada prave blesavi kada su u pitanju njihove plaće ili materijalna prava, muči i komplicirana zapovjedna struktura u kojoj se na terenu miješaju „zapovjedne uspravnice” MUP-a, Hrvatske vojske, Hrvatske vatrogasne zajednice, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i tko zna koga, a prigodno odjeveni vatrogasni „generali” javnost uvjeravaju kako je na terenu sve u redu.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI