Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
UKRATKO
Skrradinski buk (slapovi) (foto NP Krka)

Petero volontera započelo s jednomjesečnim volontiranjem u NP “Krka”

Skrradinski buk (slapovi) (foto NP Krka)

Petero hrvatskih volontera: iz Zagreba, Osijeka, Našica i Ivanić-Grada, započelo je s jednomjesečnim volontiranjem u NP „Krka“. Kao ljubitelji prirode Krku su odabrali zbog savršenog spoja prirode, slapova i kulturne baštine.

U Nacionalnom parku „Krka“ volonteri će obavljati dužnost brodskog domaćina na izletu Skradinski buk – Visovac – Roški slap i istraživača mišljenja na najposjećenijim lokalitetima Skradinskom buku i Roškome slapu. Početkom kolovoza pridružit će im se još četvero volontera.
Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je kroz projekt integracije u EU Natura 2000 (NIP) osmislilo i pokrenulo program volontiranja u 11 parkova prirode i 8 nacionalnih parkova pod nazivom „Razvoj volonterskih programa u hrvatskim nacionalnim parkovima i parkovima prirode“. Osmišljeno je ukupno 28 volonterskih programa u 2017. a aktivnosti u koje se volonteri mogu uključiti obuhvaćaju prikupljanje podataka o biološkoj raznolikosti, anketiranje i informiranje posjetitelja, pomoć u održavanju staza…
Volonterskim programima omogućuje se sustavno uključivanje zainteresiranih pojedinaca i grupa u aktivnosti koje ustanove provode u zaštićenim područjima. Svi programi su usklađeni s planovima upravljanja parkova i osmišljeni na način da doprinose zaštiti prirode. Popis svih programa s njihovim punim nazivima i opisom poslova nalazi se na internet stranici Ministarstva zaštite okoliša i energetike.
Stranica je simbolično pokrenuta 2015. u povodu Međunarodnog dana volontera koji se obilježava 5. prosinca s ciljem da se aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učine vidljivima na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Prvi volonteri krenuli su s radom u parkovima Hrvatske 2016. kada su sudjelovali u ukupno 31 volonterskom programu. Razvoj programa volontiranja predstavlja još jedan iskorak u valorizaciji završne faze izgradnje Eko kampusa Puljane unutar kojeg JU „Nacionalni park Krka“ razvija značajni volonterski centar kojem je namjena olakšati razvoj volonterske djelatnosti na području NP „Krka“ i zaštite prirode općenito.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI