Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
KULTURA / PLESANJE
Festival slobodne glazbe 2014. (Foto: FSG)

Pet koncerata koji pomiču granice – počinje 9. Festival slobodne glazbe

Festival slobodne glazbe 2014. (Foto: FSG)

Čitavim spektrom glazbenih vrsta, podvrsta i kombinacija Festival slobodne glazbe u Murteru i ovog će ljeta od 12. do 14. srpnja uzdrmati klišeje i stereotipe o dalmatinskim otocima u koje nas gura hiperinflacija klapa i drugih oblika komercijalne glazbe.

Za sve one koji teže iskoraku iz zadanih okvira skupina ovdašnjih glazbenika i entuzijasta okupljenih oko K.U.U. Zaokret i ovog ljeta će prirediti nove i zanimljive glazbene izlete. Pet koncerata u tri večeri na tri atraktivne lokacije Festivala donosi Murterskom litu posebnu atraktivnost i raznolikost. Kako nam kažu Mate Skračić i Matea Šeneta Skračić, koji s Darkom Živkovićem Žilom i Valentinom Barešićem čine organizacijski tim FSG-a,  na ovogodišnjim festivalskim glazbenim događanjima još jednom se probijaju i šire granice žanrova. Time nekomercijalni FSG, bez posebne namjere, postaje primamljiviji za širi spektar publike.

Mate Skračić i Matea Šeneta Skračić predstavljaju polovicu KUU Zaokret (Foto: H. Pavić)

U srijedu 12. srpnja ispred Caffe Bara Reful s početkom u 22 sata su dva koncerta, na kojima će do izražaja doći i atraktivnost koju je ova festivalska lokacija dobila nedavnim uređenjem plaže Luke.

– Prvu večer otvara duo hrvatske bubnjarke Lade Obradović. Zanimljiva, osebujna skladateljica i izvođačica dolazi sa francuskim pijanistom Davidom Tixierom. Obradović Tixier Duo će biti vrlo zanimljiv spoj modernog jazza i elektronike, vrlo specifičan doživljaj, zanimljiv konceptualno – najavljuje Skračić.

Nakon Dua, nastupa A.B.O.P. ili After je bolji od partija, koji trenutno slove kao jedan od najatraktivnijih bendova u Hrvatskoj sad su u naponu snage. Izvode elektronsku glazbu uživo, s dva bubnjara koji sučelice sviraju, dva DJ-a i bass gitaru. – Glazba s techno partya koja se izvodi u živo, bit će u Refula pun pogodak – najavljuju Mate i Matea.

Četvrtak 13. srpnja FSG seli na Čigrađu. Ispred Lantane, također s početkom u 22 sata, nastupa Cromatic 5, sa svojim malo avangardnijim jazzom i Brain Holidays, kao jedini autorski root-reggae bend u Hrvatskoj.

– Ovo će biti vrlo zanimljivo, lokalcima posebno drugi dio, jer Murterini uvijek vrlo dobro reagiraju na reggae. Brain Holidays imaju neku svoju specifičnu publiku, koju će sigurno pronaći na ovom festivalu – kaže Mate Skračić.

Festival slobodne glazbe 2014. (Foto: FSG)

Petak, 14. srpnja treći je i posljednji dan Festivala slobodne glazbe. Održava se novouređenoj Rudini i počinje nešto ranije, u 21 sat. Rezerviran je za October Light, kršćanski ska-rock bend koji, iako potječe iz okolice Zagreba, nije toliko poznat u Hrvatskoj. Posljednjih par godina imali su 250 nastupa svuda po Europi,  uglavnom na sjeveru, dok kod kuće vrlo rijetko nastupaju.
– To je kršćanska glazba, kroz koju oni progovaraju o odnosu s Bogom, kao i odnosima među ljudima. Vrlo potizivna glazba, s duhovnim tekstovima upakiranim u moderni rock-ska izričaj s ritam sekcijom koji odlično zvuči. To je glazba primamljiva za širu publiku i zato je ovaj koncert smješten na Rudini i počinje nešto ranije – pojašnjava Skračić.

Festival slobodne glazbe ove će godine biti posvećen i 20. obljetnici utemeljenja udruge koja ga organizira – KUU Zaokret iz Murtera. Rođendan Zaokreta već je obilježen izdavanjem albuma  The best from Isola del Morte 2 (POVEZNICA) na kojem se nalazi 12 pjesama bendova s otoka Murtera.

KUU Zaokret upućuje zahvalu na potpori u organizaciji festivala Općini Murter-Kornati i Turističkoj zajednici, bez kojih ova manifestacija ne bi postojala. Zahvaljuju i murterskim ugostiteljima koji se brinu o prehrani suduonika te agencijama koje im osiguravaju smještaj, kao i svim pojedincima koji su uključeni. Oni koji se do sad nisu stigli priključiti još uvijek imaju priliku i mogu sudjelovati u sponzorstvu festivala, bilo uslugama, robom ili financijski.

Matea Šeneta Skračić i Mate Skračić ističu zadovoljstvo što im je dana prilika da organizacijom ovakvog festivala kulturnu i zabavnu ponudu Murterskog lita učine još raznovrsnijom i bogatijom. Koncertima bendova koje publika nema često prigodu čuti ni u velikim centrima, FSG je ucrtao Murter u festivalski kartu Hrvatske i priskrbio mu status otočke glazbene meke. Poseban ambijent, opuštena, neformalna atmosfera i publika koja se tijekom godina profilirala od glazbenih znalaca, razlozi su zbog kojih je ovaj festival popularan i među glazbenicima. To, među ostalim, pokazuju i time što dolaze svirati daleko ispod svoje tržišne cijene i bilježe se za nastupe na sljedećim izdanjima festivala. Ulaz na sve koncerte FSG-a je besplatan, jer volonterski projekt skupine murterskih entuzijasta nema intenciju postati masovan ni komercijalan.

VEZANE VIJESTI