Neovisni novinarski portal
6.12.2021.
GRAĐANI / KRONIKA 112
Izrađeni padobran s lancem i zapaljivom tvari (foto TRIS/G. Šimac)

(FOTO) Piromanija ili čin idiota:
Zapaljivi padobran pao na šibensku četvrt Vidici

Izrađeni padobran s lancem i zapaljivom tvari (foto TRIS/G. Šimac)

– Sjedili smo na kauču pored prozora i gledali na televiziji humoristične serije s djecom kada smo par metara od prozora ugledali nešto goreće kako leti i lagano se, nošeno vjetrom, spušta prema ulici. Ličilo je na mali padobran koji na dnu nosi vatru. Ubrzo je palo na desnu stranu ceste, uz rub, između linija koje usporavaju promet. Otišao sam dolje i vidio kako se zbilja radi o padobranu. Donio sam ga u stan i pozvali smo 112… – ispričao nam je čitatelj iz šibenskog naselja Vidici koji nas je nazvao večeras iza 22 sata (podaci poznati redakciji).

U službi 112 su, kažu, s razumijevanjem saslušali njihovu dojavu i kazali kako će obavijestiti policiju. Kako nam nije na kraj pameti širiti paniku u značajnoj histeriji koja je nastala u Hrvatskoj, te dolijevati ulje na vatru paranoičnim ili opravdanim tezama i potragama za navodnim ili zbiljskim piromanima i zlikovcima koji namjerno podmeću požare, otišli smo se osobno uvjeriti o čemu se radi.
Već prvi pogled na neobični padobran je govorio kako ne može biti riječ o mogućoj nestašnoj dječjoj igri, inspiriranoj medijskom halabukom oko serije katastrofalnih požara koji su se u posljednje vrijeme događali u hrvatskom priobalju. Pomno izrađeni padobran šivan najvjerojatnije šivaćim strojem, bijelim trakicama  je, kroz kartonsku alku, povezan s lancem, a na dnu lanca je obješena modificirana posudica od lučice koju je, umjesto voska, netko ispunio nekom drugom zapaljivom tvari. Ne treba biti vrsni forenzičar kako bi se zaključilo kako takav predmet nije moglo izraditi neko nestašno dijete koje se htjelo poigrati s vatrom. U cijeloj dužini ova ruktvorina proteže se na 70-ak centimetra.

Netko se potrudio… (foto TRIS/G. Šimac)

– Znamo da bi ovih dana vijest o ovakvom nečemu mogla nekima dati ideju za slične poduhvate. Ali, s druge strane, mislim da je važno upozoriti na ovaj slučaj, pa makar bio plod nečije nepromišljenosti i gluposti. Posve je jasno, da je padobran pao na neku zapaljivu površinu, suhu travu ili stablo, da bi nastao požar. Naime, kada je pao, grumenje žara se rasulo uokolo mjesta pada, no palo je na asfalt, pa nije bilo štete.. – kaže nam stanar višekatnice na Vidicima.
Padobran je, veli, doletio nošen vjetrom iz pravca jugozapada, gdje ima više višekatnica, pa nije iskjučeno ni da ga je netko bacio iz nekog od nebodera.
– No, to, dakako, ne mogu znati – kaže on.
Obitelj s Vidika ne želi medijsku pažnju, pa su nas zamolili da ne navodimo njihov identitet. No policiji su, dakako, spremni predati pronađeni padobran te im ispričati što se dogodilo, ako ih budu kontaktirali, jer je njihov broj zabilježen u službi 112. Shvaćaju da su u policiji i službi 112 vjerojatno opterećeni dojavama građana koji strahuju od požara ili viđaju (ne)vidljive piromane, no osjećali su se dužni izvjestiti o pronalasku.

Mjesto na ulici na koje padobran pao i raspršio žar (foto TRIS/G. Šimac)

Tako i mi na TRIS-u prenosimo njihov doživljaj, pa ako ništa drugo, barem da idiotu ili više njih koji su iz puke zabave proizveli i ispustili ovaj padobran takav padobran više ne padne na pamet.
Evo usput i par zakonskih odredbi:
Tko požarom, poplavom, eksplozivom, otrovom ili otrovnim plinom, ionizirajućim zračenjem, motornom silom, električnom ili drugom energijom ili kakvom općeopasnom radnjom ili općeopasnim sredstvom izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili za imovinu većeg opsega,
kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
i
Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn.
U nastavku pogledajte fotografije opasne naprave.

 

Izrađeni padobran s lancem i zapaljivom tvari (foto TRIS/G. Šimac)

Nagorjela tvar je bila u posudici od lučice (foto TRIS/G. Šimac)

Netko se potrudio… (foto TRIS/G. Šimac)

Padobran je pomno šivan, najvjerojatnije šivaćim strojem (foto TRIS/G. Šimac)

Mjesto na ulici na koje padobran pao i raspršio žar (foto TRIS/G. Šimac)

Noć na Vidicima (foto TRIS/G. Šimac)

Pogled s prozora na ulicu (foto TRIS/G. Šimac)

Mjesto pada (foto TRIS/G. Šimac)

Zlokobni predmet (foto TRIS/G. Šimac)

Padobran je proizvod piromana? (foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI