Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
FILM / KULTURA
Foto:Motovun film festival

Brdo filmova:
Dvadeset godina Motovun film festivala

Foto:Motovun film festival

Osamnaest filmova koji donose priče iz gruzijskih vrleti, argentinske provincije, francuskog visokog društva, vesterna koji se događa u šumama Bugarske, pa čak i film koji je prvi puta ikada snimljen na samom motovunskom festivalu – to je glavni program slavljeničkog izdanja na ‘Brdu filmova’.

Nemali broj filmova koji će se prikazati u Motovunu bili su hitovi sezone u svojim zemljama, poput španjolskog krimića Gnjev mirnog čovjeka, Raúla Arévala koji je u Španjolskoj osvojio najvažnije domaće nagrade, ili filma Heartstone islandskog redatelja Guðmundura A. Guðmundssona, koji se smatra jednim od najboljih debija islandskog filma. No, svi filmovi u glavnom programu (s izuzetkom jednog domaćeg) hrvatske su premijere. Uz to, gotovo polovinu filmova u programu festivala režirale su žene.
-Motovun u svojem programu suvereno balansira između najvećih atrakcija velikih svjetskih festivala poput filma Trg Rubena Ostlunda, koji u Motovun dolazi sa Zlatnom palmom Cannesa, i malih, gotovo nepoznatih, a izvrsnih filmova poput Pravog momka za Mary Darrena Thorntona ili filma Rastroj Kasije Adamik. Među žanrovskim filmovima ističem epski western Brimstone Martina Koolhovena, u kojem glume Dakota Fanning, Kit Harington i Guy Pearce, te bizarni triler Bar Álexa de la Iglesije. Tu su i filmovi velikih autorskih imena kao što su Claire Denis i Agnieszka Holland, ali i kultnog queer provokatora Brucea LaBrucea, koji će biti jedan od gostiju festivala, izdvojila je jedna od selektorica programa Milena Zajović.
U programu ovogodišnjeg Motovun film festivala su i dva filma vezana uz Istru i Motovun. Kratki izlet Igora Bezinovića djelomično je snimljen upravo na festivalu, a svjetsku premijeru imao je na uglednom festivalu u Rotterdamu. Beliberi Tee Lukač snimljen na nekoliko istarskih lokacija otkriva kako Istra nije regija Livija Morosina i Gustafa, nego i najtvrđa baza fanova Justina Beibera, čiju neobičnu supkulturu prikazuje.
Svjetsku premijeru imat će film domaćeg nagrađivanog autora, Miroslava Sikavice o hrvatskim domoljubnim pjesmama iz vremena Domovinskog rata, Glasnije od oružja. Dokumentarac u produkciji FACTUM-a donosi detaljno istraživanje hrvatske glazbe devedesetih.
Ovogodišnja zemlja partner festivala je Island iz kojeg dolaze ponajveća imena tamošnje filmske industrije: Rúnar Rúnarsson (Vrapci, Vulkan), Friðrik Þór Friðriksson (Rock in Reykjavik, Bijeli kitovi), Baltasar Kormákur (Reykjavik), Pétur Einarsson (Opljačkani), Valdís Óskarsdóttir (Seosko vjenčanje), Grímur Hákonarson (Ovnovi) i
Benedikt Erlingsson (O konjima i ljudima).
U Glavnom programu za nagrade će se natjecati 18 filmova.
– Trudimo se u tom programu uvijek biti razbarušeni, a ne specijalizirani, tako da imamo velikih uspješnih filmova kao što je ovogodišnji dobitnik Zlatne palme (Trg, Rubena Ostlunda), ali i neke koji dolaze iz vrlo malih kinematografija i rađeni su s malim budžetom’, kaže direktor festivala Igor Mirković.
O najboljem filmu i dobitniku Propelera Motovuna odlučivat će žiri: Maša Aljehina iz Rusije (aktivistica, umjetnica, bivša članica skupine Pussy Riot), spisateljica Rumena Bužarovska iz Makedonije, filmska producentica s Islanda Anna María Karlsdóttir, filmski redatelj Hrvoje Hribar i kazališni redatelj Oliver Frljić.
Prateći program festivala je “Izopačena umjetnost 2.0” koja  propituje nove tendencije ograničavanje slobode umjetničkog izražavanja u kojima autoritarni režimi i ekstremni konzervativci nameću kriterije po kojima je neka umjetnost prihvatljiva, a neka druga ne. Ovaj program uključuje desetak filmova koji govore o zatvorenim umjetnicima, zabranjenim umjetnicima, umjetnicima u otporu, ali i okrugli stol u koji će se uključiti sudionici iz dvanaest zemalja.
– Dolaze nam umjetnici i aktivisti od Turske, preko naših prostora, sve do Mađarske, Poljske i Albanije, koji će u otvorenom dijalogu tražiti odgovor na pitanje – postoji li u današnjem svijetu još uvijek neupitna sloboda umjetničkog izražavanja, i kako taj temelj demokratskog društva zaštititi od ideologiziranih nasrtaja, kazao je Mirković.
20. Motovun Film Festival održava se od 25. do 29. srpnja, a sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI