Neovisni novinarski portal
19.4.2021.
POLITIKA
Bandić postigao sporazum s partnerima u Gradskoj skupštini: Tito odlazi, s čijim potpisima, ne zna se

Bandić postigao sporazum s partnerima u Gradskoj skupštini:
Tito odlazi, s čijim potpisima, ne zna se

Hasanbegović (foto HINA)

Stranaka rada i solidarnosti Milana Bandića, s partnerima iz HDZ-a i Nezavisnom listom Brune Esih postigla je sporazum u suradnji kojim se definiraju odnosi koalicijskih partnera i raspodjela sinekura i odbora u Gradskoj skupštini, a navodno i odrednice buduće programske suradnje, o čemu bi trebala pravorijek kazati Gradska skupština. Izvjesno je da će Odbor za imenovanje ulica i trgova biti pod kontrolom Zlatka Hasanbegovića i njegove stranke u Skupštini .

O ključnim točkama sporazuma javnost je izvijestio upravo Zlatko Hasanbegović koji je, uz ostalo, kazao kako su u pregovorima sudjelovali predsjednici klubova zastupnika u Gradskoj skupštini te najavio da će dokument o suradnji biti potpisan u ponedjeljak, 10.srpnja, prije konstituirajuće sjednice. Potpisivanje sporazuma klub NL Brune Esih uvjetovao je s 26 potpisa zastupnika za preimenovanje Trga maršala Tita . Znači li to da Bandić još nije osigurao potporu svih svojih zastupnika ili se možda i sam premišlja oko Maršala? Tko su “antititoisti” u Skupštini tek treba vidjeti.
Nije sporno da će inicijativu Esih-Hasanbegović podržati HDZ-ovi zastupnici koji se u zadnje vrijeme silno upinju dokazati kako je to autentično njihova inicijativa, o čemu je svojedobno šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić govorio u intervjuu Hini. Upravo Mikulić bi trebao biti i novi predsjednik Skupštine.

No, ako se potpisivanje sporazuma stalno odgađa, mora biti da svi u koaliciji i nisu najsretniji idejom o promjeni imena Titovog trga.
Najnezadovoljniji su u Savezu antifašističkih boraca koji drže da će to, dogodi li se, biti kraj ionako krhke demokracije i nova blamaža Hrvatske pred licem civiliziranog svijeta predanog ideji i politici antifašizma ( Franjo Habulin, predsjednik SABA RH).
A Trg maršala Tita tek je početak. Bude li na čelu gradskog Odbora za imenovanje ulica i trgova Zlatko Hasanbegović, nestat će mnogi gradski i povijesni toponimi iz hrvatskog glavnog grada. No, povijest se time neće promijeniti.


VEZANE VIJESTI