Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
PISMO
Ako želi isplatiti mirovine bivšim pripadnicima HVO-a, Plenkovićeva većina mora formalno priznati sudjelovanje Hrvatske u ratu u BiH

Ako želi isplatiti mirovine bivšim pripadnicima HVO-a, Plenkovićeva većina mora formalno priznati sudjelovanje Hrvatske u ratu u BiH

Inicijativa mladih za ljudska prava u svom priopćenju za javnost se očitovala o dva problematična elementa u nacrtu prijedloga novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji koji bi nakon javne rasprave trebao biti upućen u saborsku proceduru.

Priopćenje Inicijative mladih za ljudska prava prenosimo u nastavku:
“Prvenstveni problem u ovom nacrtu je nastojanje predlagatelja da uvede isplate sredstava iz državnoga proračuna Republike Hrvatske za invalidske i obiteljske mirovine na redovnoj mjesečnoj bazi bivšim pripadnicima HVO-a i njihovim obiteljima.
Iz perspektive organizacije za ljudska prava koja poštuje vladavinu prava, utvrđene činjenice i nalaze, u suštini ovdje ne vidimo problem. Međutim, ukoliko se ovo plaćanje u Zakon uvede bez šireg političkog priznanja da je HVO bila vojska koja je djelovala pod kontrolom Republike Hrvatske, odnosno Franje Tuđmana, odnosno ukoliko zakonodavac ne prizna da je RH sudjelovala u ratu u BiH, a što je već na MKSJ-u utvrđeno u nizu pravomoćnih presuda, ovakvo zakonsko rješenje ne možemo nazvati drugačije nego još jednom u nizu HDZ-ovih masovnih krađa proračunskog novca, odnosno novca građana RH.
Stoga pozivamo premijera Andreja Plenkovića da pokrene širu političku inicijativu koja jedina može opravdati ovakvo zakonsko rješenje. Ova bi politička inicijativa trebala uključiti (a) formalno priznanje sudjelovanja RH u ratu u BiH, (b) formalno priznanje da je HVO bio koordiniran i kontroliran od strane službenoga Zagreba, (c) ispriku žrtvama zločina koje su počinile snage RH (uključujući HVO) u Bosni i Hercegovini i (d) izmjenu Deklaracije o Domovinskom ratu jer ovom zakonodavnom inicijativom postaje jasno da rat kojeg je RH pod političkim vodstvom Tuđmana vodila nije bio samo obrambeni, nije bio u cijelosti legitiman i nije u cijelosti vođen na području Republike Hrvatske, nego je imao i međunarodnu komponentu u BiH.
Svako zakonsko rješenje mora ponuditi relevantno obrazloženje. Ovo priznanje jedino je obrazloženje za isplate mirovina i invalidskih naknada bivšim pripadnicima HVO-a, inače se većina upušta u nelegitimno i nenamjensko trošenje proračunskog, našeg novca.
Drugi sporan element u ovom prijedlogu Zakona je uvođenje posebnog modela plaćanja obrane za hrvatske ratne veterane protiv kojih se vode postupci za ratne zločine. Naime, u stavku 4. članka 129. nacrta Zakona tvrdi se kako ”Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata protiv kojih se u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske vodi postupak za kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnoga prava, odnosno protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, odnosno protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, imaju pravo na sekundarnu pravnu pomoć (odvjetnika), na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske”.
Iz ovog najvjerojatnije proizlazi da za hrvatske ratne veterane nije dovoljno dobar standard koji je u Zakonu o kaznenom postupku definiran za sve druge građane. Ovo predlagatelj nastoji opravdati formulacijama u kojima navodi da su hrvatski ratni veterani ”dostojanstveno sudjelovali u obrani suvereniteta Republike Hrvatske” te da su poštovali ”najveću razinu etike ratovanja i načela ratnog prava”. Međutim, ukoliko je netko počinio zločin, onda zasigurno nije u ratu sudjelovao ‘dostojanstveno’ već upravo suprotno, sramoteći i vojsku kojoj je pripadao i državu za koju je ratovao. Nedopustivo je da Republika Hrvatska izdvaja bespovratna javna sredstva za opravdanje kršenja ljudskih prava, osim u mjeri u kojoj je nužno omogućiti obranu optuženicima kako bi im se zajamčilo pravo na pravično suđenje.
Podsjećamo predlagatelja i zakonodavca kako je potrebno uložiti značajne dodatne napore u procesuiranje odgovornih za ratne zločine, a što je proces koji u Hrvatskoj ozbiljno stagnira. Istovremeno, predlagatelj predviđa povećanje sredstava za obranu možebitnih ratnih zločinaca, dodatno slabeći poziciju tužiteljstva i u političko-simboličnom i u instrumentalnom smislu.
Ovakvim nacrtom predlagatelj i saborska većina nastavljaju agresivnu politiku hrvatskoga ratnodopskog vodstva, umjesto da se od njenih agresivnih i nelegitimnih elemenata ograđuje, ulaže u prava žrtava te uspostavljanje pravde.
Naposljetku, želimo ukazati na nezakonito postupanje u vezi s prijedlogom Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Naime, prijedlog Zakona pušten je na javno savjetovanje 23. lipnja, a ono je trajalo do 7. srpnja. Ovo je u očitom neskladu s člankom 11. Zakona o pravu na pristup informacijama prema kojemu javna savjetovanja o novim zakonskim tekstovima moraju trajati najmanje 30 dana. Ovo samo ukazuje kako je i predlagatelju i većini jasno da čine nešto nelegitimno i dapače – to nastoje sakriti.
Inicijativa mladih za ljudska prava”
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI