Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
FILM / KULTURA
7. Supertoon u Šibeniku prikazuje najbolje od hrvatske animacije: “Ježeva kućica”,  “Crvenkapica Redux”, “Posljednji izazov”…

7. Supertoon u Šibeniku prikazuje najbolje od hrvatske animacije:
“Ježeva kućica”,  “Crvenkapica Redux”, “Posljednji izazov”…

Sedmo izdanje festivala SUPERTOON Međunarodnog festivala animacije, u trajanju od šest dana, održat će se od 16. do 21. srpnja u Šibeniku. U 5 službenih natjecateljskih kategorija bit će prikazano 163 filma te još preko 250 filmova u popratnim filmskim programima.

-Festival će se održati na 10 lokacija u samom središtu grada uz cjelodnevni program pa možemo reći kako opet zauzimamo grad u kojem će animacija živjeti na svakom uglu, istaknuo je na konferenciji za novinare direktor festivala Slave Lukarov.
Uz kino na Gorici koje je rezervirano za dječji program, u kinu na Maloj loži  bit će prikazane kategorije kratkog i studentskog filma, a na Trgu I. G. Kovačića (kod OŠ Fausta Vrančića) program glazbenog videa i namjenskog animiranog filma, a na fasadi škole Supertoon prikazuje animacije pristigle na natječaj Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu “Animaton goes MSU”, najavio je Lukarov.
Festivalski centar bit će u Galeriji Matija (Studio galerije sv.Krševan) koji će služiti kao mjesto susreta svih posjetitelja i autora, ali i mjesto učenja, razmjene ideja te prezentacije bogatog popratnog programa. Ostale lokacije na kojima će se održati neki od programa su i Gradska vijećnica, galerija sv.Krševana, Muzej grada Šibenika, Gradska knjižnica i HNK u Šibeniku.

Na slici: Slave Lukarov/Foto: J.Krnić

Među više od 980 pristiglih radova, u 5 službenih natjecateljskih kategorija bit će prikazano 163 filma te još preko 250 filmova u popratnim filmskim programima.
U službenoj konkurenciji kratkih animiranih filmova bit će prikazano 22 filma iz 16 zemalja. Neki od onih koje vrijedi istaknuti su filmovi koji su osvojili brojne nagrade te bili na najvećim svjetskim festivalima, čime Supertoon dokazuje svoju relevantnost i uživa povjerenje najvećih svjetskih autora i studija koji prijavljuju svoje radove, kazao je Lukarov te posebno istaknuo filmove hrvatskih autora.
-Ove je godine napravljeno nekoliko zaista kvalitetnih hrvatskih filmova i sve ćete ih moći pogledati na Supertoonu. Ježevu kućicu Eve Cvijanović koji je već osvojio 10-ak nagrada, novi film Danijela Žeželja Crvenkapica Redux. Tu je i Božidar Trkulja i njegov Posljednji izazov…Godina je bila iznimna za hrvatsku animaciju što će se tek vidjeti jer će ti filmovi sigurno osvojiti još puno nagrada na festivalima. Ovo je idealna prilika vidjeti sve te filmove na velikom platnu u sklopu Supertoona, kazao je Lukarov.
Supertoon je prepoznatljiv i po prikazivanju animiranih video spotova iz cijelog svijeta, pa će tako i ove godine prikazati 50 filmova iz 29 zemalja, od kojih su neki rađeni za Gorilas, Oasis i Circeles…Službena festivalska kategorija je i namjenski film u kojem je 30 reklama iz 12 zemalja, a neke od njih su rađene za CNN, Red Bull, Cartoon Network i Disney..
– Šibenik, kao domaćin međunarodnog festivala djeteta, ima najmlađu publiku najvećih očekivanja, stoga, Supertoon posvećuje posebnu pozornost dječjem programu za koji se uvijek traži stolica više. U konkurenciji dječjeg animiranog filma bit će prikazano 26 filmova iz 21 zemlje. Baš kao i prošle godine o nagradama u ovoj kategoriji odlučuju djeca polaznici radionice animacije, najavio je Lukrov.
Uz već tradicionalnu radionicu za djecu PLANKTOON , koju vodi Marko Zdravković, Supertoon organizira i studentsku radionica VJinga i mappinga objekta SUPERVISION koju će voditi Natko Stipaničev, a na koju su pozvani studenti s hrvatskih i europskih studija animacije.
Ovogodišnji 7. Supertoon bogatiji je za još jednu natjecateljsku kategoriju, istaknuo je direktor festivala Slave Lukarov.
– I kako ste to od Supertoon festivala već navikli, ove godine ćemo festival učiniti još većim i boljim. Jedna od novosti je i međunarodna natjecateljska kategorija kratkih studentskih filmova. Preko 100 fakulteta i akademija poslalo nam je animirane uratke svojih studenata. U studentskoj kategoriji bit će prikazana 34 filma iz 22 zemlje te će se među njima izabrati najbolji kratki studentski animirani film.

Kompletan program  i filmove potražite na stranicama SUPERTOON festivala.

 

 

 

 

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI