Neovisni novinarski portal
19.4.2021.
DRUŠTVO (NE)ZNANJA
Ilustracija (inače je 2+2=4)

Vatreni matematičari u Brazilu osvojili pet medalja:
Vjerojatno neće biti masovnog dočeka na aerodromu i koncerta na Jelačić placu

Ilustracija (inače je 2+2=4)

Evo jedne vijesti kakva se rijetko može pročitati u našim medijima, iako ima veze s nekim medaljama: mladi hrvatski matematičari postigli su odlične rezultate na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se održava u Rio de Janeiru u Brazilu. Dobre vijesti javlja Hrvatsko matematičko društvo, a prenosi Hina.

– Mladi hrvatski matematičari osvojili su dvije srebrne, tri brončane medalje i jednu pohvalu na 58. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se održava u Rio de Janeiru u Brazilu.
Na olimpijadi koja se održava od 13. do 24. srpnja sudjeluje ukupno 615 učenika iz 111 država, a šesteročlanu hrvatsku ekipu čine Adrian Beker iz XV. gimnazije, Lugo Mihovilić iz Gimnazije Lucijana Vranjanina, Petar Nizić-Nikolac iz XV. gimnazije u Zagrebu, Lukas Novak iz čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog, Borna Šimić iz slavonskobrodske Gimnazije “Matija Mesić” u Slavonski Brod te Marin Varivoda iz zadarske Gimnazije Franje Petrića. Adrian Beker i Lukas Novak osvojili su srebrne medalje, a Borna Šimić, Marin Varivoda i Petar Nizić-Nikolac brončane medalje, dok je Lugo Mihovilić osvojio pohvalu. Adrianu je ovo četvrta olimpijada, Lukasu druga, dok su ostali na olimpijadi prvi put – ističu voditelji uspješnih matematičara  Ivan Krijan i Mea Bombardelli.
Zbog ovog uspjeha zrakoplov Vlade RH ipak nije odletio u Brazil s pola Vlade RH i Gordanom Jandrokovićem, a računa se sukladno teoriji vjerojatnosti kako neće biti masovnijeg dočeka u Zračnoj luci dr. Franjo Tuđman, niti na Trgu bana Josipa Jelačića.
Slično je bilo i lani (vidi TRIS), kada su u Hong Kongu mladi matematičari osvojili pet medalja, pa se na neki način računalo na uspjeh i na ovoj olimpijadi. .

Ilustracija (inače je 2+2=4)

Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI