Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
FILM / KULTURA / UKRATKO
64. Pula film festival počinje Lavinom

64. Pula film festival počinje Lavinom

170 filmova, 88 premijera, 20 lokacija, 15 filmskih programa – brojke su to koje odlikuju ovogodišnje izdanje 64. Pulskog filmskog festivala koji počinje večeras prikazivanjem filma  Lavina redatelja Stanislava Tomića.

64. Pula predstavit će dosad najveći Hrvatski program sa šesnaest dugometražnih igranih filmova, od čega se polovica prikazuje premijerno. Zanimljivo je da je polovica filmova nastala u nezavisnoj produkciji, a polovica putem javnih poziva Hrvatskog audiovizualnog centra(HAVC), što svjedoči o životnosti i žilavosti nezavisne scene, koju HAVC na sreću ipak pomaže naknadnim postprodukcijskim potporama.
Umjetnički ravnatelj festivala Zlatko Vidačković u potrazi za filmovima obišao je filmske festivale u Berlinu, Rimu, Jeruzalemu, Sarajevu što je rezultiralo dosad najopsežnijem međunarodnom programu Pule, koji čini 27 dugometražnih i 19 kratkometražnih filmova.
„Velika je programska novost da se u natjecateljskom programu Kratka Pula, po uzoru na Cannes nalaze i dramske serije s obzirom na to da su svojom kvalitetom dosegnule film“, rekao je Vidačković.
I ove godine Festival vrvi bogatim popratnim programima koji čine izložbe, koncerti, radionice, Pula food festival koncept, kao i specijalizirani program za filmske profesionalce Pula PROfessional sastavljen od predavanja, okruglih stolova, panel-diskusija, promocija knjiga i druženja profesionalaca iz audiovizualne industrije.
Najdugovječniji i najveći nacionalni filmski festival ima još jednu jedinstvenost, a to je najveće festivalsko platno u Hrvatskoj pred koje će od 15. do 22. srpnja u Areni preko 10 tisuća ljudi u isto vrijeme uživati u festivalskim premijerama pod zvijezdama.
Film Stanislava Tomića Lavina otvara nacionalni program ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala i već je dobio epitet „Almodovarske komedije“. Riječ je o filmu koji je prvotno trebao biti serija, no spletom okolnosti postao je film. Drugi film kojemu je dopala čast da se prikaže na otvorenju 64. Pule jest ZG80, redatelja Igora Šeregija.

 

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI