Neovisni novinarski portal
18.4.2021.
KULTURA
Na slici:Tina Guberina predsjednica društva Organum i tajnik društva Božidar Grga/Foto:Tris/J.Krnic

24. Orguljaška ljetna škola:
Unatoč višegodišnjoj krizi nastavljamo

Na slici:Tina Guberina predsjednica društva Organum i tajnik društva Božidar Grga/Foto:Tris/J.Krnic

Orguljaška škola u Šibeniku u 24. godinu svog održavanja ulazi s optimizmom za razliku od prethodnih godina kada su organizatori, Organološko društvo Organum, redovito najavljivali moguće gašenje škole zbog sve manjeg budgeta.

U svojim najboljim danima Orguljaška ljetna škola u Šibeniku brojila je 60 polaznika, a sada ih je tek 11. Ali unatoč višegodišnjoj krizi škola se nastavlja, kazali su na konferenciji za novinare predsjednica duštva Organum Tina Guberina i tajnik društva Božidar Grga.
Iskra optimizma, kako je kazao Božidar Grga, dolazi od Ministarstva kulture koje je prethodnih godina Orguljašku ljetnu školu podupiralo sa samo 8 tisuća kuna, a ove im je godine dodijelilo 12 tisuća kuna.
– Nakon 7 godina molbi ove godine nam je Ministarstvo kulture odobrilo sredstva za istraživanje vrijednih orgulja u crkvi sv. Duha. Riječ je o orguljama Nikole Lupinija u kojima smo pronašli svirala koja mu ne pripadaju i koja su 100-ak godina starija. Izdvojili smo te dijelove i mislim da ćemo na kraju od jednog instrumenta dobiti dva, kazao je Grga.
Ministarstvo kulture je za istraživanje pronađenih dijelova starijeg instrumenta, koji ukazuju da je riječ o renesansnim F-orguljama, izdvojilo 30 tisuća kuna. Iako nije riječ o velikom novcu, kako je kazao Božidar Grga, ta inicijalna sredstva signal su kako će Ministarstvo i sljedećih godina pratiti obnovu tog instrumenta:
– Nakon rekonstrukcije tog instrumenta Šibenik će imati jedine F-orgulje u Hrvatskoj!
Grga je podsjetio kako je pod okriljem Orguljaške škole proteklih godina uloženo oko 4 milijuna kuna u obnovu i restauraciju vrijednih “šibenskih”orgulja koje su spašene od propadanja.
Ovogodišnja 24. Orguljaška ljetna škola održava se od 1.-10. kolovoza i donosi 3 seminara, 2 radionice te 5 koncerata na povijesnim orguljama u crkvama sv. Frane, sv. Duha i katedrali sv. Jakova, najavila je predsjednica društva Organum Tina Guberina.
– Naši polaznici će uz seminare kroz jutro, popodne vježbati na orguljama. Na raspolaganju imamo 8 instrumenata smještenih u centru grada, a od toga su četiri povijesna i četiri recentna instrumenta. Ove godine imamo i velik broj koncerata koji su dobra prilika svima da dođu poslušati i pogledati što to rade polaznici i predavači škole.
Polaznici Orguljaške ljetne škole održat će koncerte : 7. kolovoza u crkvi sv. Frane, te 8. kolovoza u katedrali sv. Jakova s početkom u 20 sati. Ovogodišnji predavači škole(Pavao Mašić, Ante Knešaurek, Emin Armano, Natalija Imbrišak) koncet će održati 5. kolovoza u crkvi sv. Frane, a kao poseban glazbeni doživljaj organizatori najavljuju koncert u crkvi Sv Duha, 3. kolovoza, kada će uz Pavla Mašića (na orguljama Nicole Lupinija) svirati  Ana Slavica (violina) i Zoltan Hornyanszky (oboa).

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI