Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
IZDVOJENO
Započela kampanja ‘100 djela za ravnopravnost spolova’

Započela kampanja ‘100 djela za ravnopravnost spolova’

Panel rasprava ‘Ravnopravnost spolova je i tvoj posao’ otvorila brojna pitanja o ravnopravnosti spolova u hrvatskom društvu.

U sklopu proslave 100. godišnjice neovisnosti, Veleposlanstvo Finske u Zagrebu u suradnji s Vladinim Uredom za ravnopravnost spolova i saborskim Odborom za ravnopravnost spolova pokrenulo je kampanju pod nazivom “100 djela za ravnopravnost spolova u Hrvatskoj”. – Ravnopravnost spolova temeljna je vrijednost i odrednica finskog društva, odnosno jedan od ključnih razloga zbog kojih je Republika Finska od jedne od najsiromašnijih zemalja izrasla u prosperitetnu zemlju rangiranu pri samom vrhu međunarodnih društvenih i gospodarskih ljestvica – naglasio je Timo Rajakangas, veleposlanik Republike Finske u Hrvatskoj, dodajući pritom kako se svaki dan svatko od nas treba zapitati što može napraviti kako bi naša društva postala boljim mjestima za život.
Ovom je prigodom održana i panel rasprava “Ravnopravnost spolova i tvoj je posao” pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, a koja je okupila brojne istaknute pojedince i borce za ravnopravnost spolova u Hrvatskoj i Finskoj. Iskustva, ali i izazove s kojima se finsko društvo suočavalo u postizanju ravnopravnosti spolova prisutnima su iznijele zamjenica glavne tajnice finskog Vijeća za ravnopravnost spolova, Kirsti Marttinen te stalna savjetnica u Vladinom Uredu za ravnopravnost spolova, Hannele Varsa. – Finska je prva zemlja na svijetu koja je 1906. godine dala ženama pravo glasa kao i pravo na kandidiranje za političke funkcije. Osim toga, Finska je i prva zemlja koja je na izborima, sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova, uvela obveznu žensku kvotu. Jedino zajedništvom i suradnjom možemo napraviti promjene – istaknula je Varsa. Da su zajedništvo i suradnja ključ postizanja napretka društva smatra i Marttinen poentirajući kako napredak u postizanju ravnopravnosti, unatoč postojanju brojnih zakona, još uvijek sporo teče.

Žene obrazovanije od muškaraca

Što se tiče hrvatskog društva, posljednje je redovno izvješće Europske komisije, prema riječima ravnateljice Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, Helene Štimac Radin, pokazalo da je u Hrvatskoj zabilježen pad broja žena u Saboru, odnosno on sada iznosi 19 posto, dok je prosjek zemalja članica EU otprilike 25-26 posto. Nadalje, Hrvatska bilježi i veliku stopu nezaposlenosti žena, a razlika u plaćama između žena i muškaraca iznosi 11 posto. Štimac Radin je istaknula da postoje i oni svijetli primjeri zbog kojih bi se Hrvatska trebala ponositi. Naime, žene su još uvijek obrazovanije od muškaraca, a čak 70 posto hrvatskog sudstva u rukama je žena. Osim toga, Hrvatska je i prva država koja je donijela zasebnu Strategiju za razvoj ženskog poduzetništva.
Svoje iskustvo o ženskom poduzetništvu ispričala je Ankica Mamić, vlasnica agencije IMC i jedna od osnivačica udruga Žene 50+: – Poznato je da su žene obrazovanije od muškaraca, no kada govorimo o rukovodećim funkcijama, njihova premoć prestaje. Za razliku od muškaraca, žene se ne stignu nakon posla družiti zbog brojnih obaveza koje ih doma čekaju, što sam iskusila i na svojoj koži. Upravo iz tog razloga žene bi trebale raditi jedna za drugu, a ne jedna protiv druge.
Završetak kampanje “100 djela za ravnopravnost spolova” predviđen je u prosincu ove godine, točnije, oko stotog Dana nezavisnosti Finske, a bit će obilježen nagradama za najbolja djela koja podupiru jednake mogućnosti za žene i muškarce u Hrvatskoj.

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI