Neovisni novinarski portal
19.4.2021.
POLITIKA
U sjeni arbitraže “gura se” izglasavanje Zakona o koncesijama!

U sjeni arbitraže “gura se” izglasavanje Zakona o koncesijama!

Na dnevni red Sabora danas je iznenada uvršteno i glasanje o Zakonu o koncesijama. Ono je zakazano za 12 sati. Izazvalo je to burne reakcije među oporbenim zastupnicima, dok iz CMS-a pozivaju na ‘izvanrednu akciju pred Saborom točno u podne’. Reagirala je i Inicijativa Pokret otoka koja ističe kako se zakon provlači “ispod stola” te su pozvali građane pred Sabor.

U razgovoru za N1 SDP-ov Peđa Grbin komentirajući ovako ‘brzinsko’ uvođenje te točke na dnevni red Sabora kazao je:
‘Očito je da su i ovoj vladi, kao i brojnim HDZ-ovim Vladama dosad privatni interesi bili iznad javnih, a imajući u vidu da su lokalni izbori prošli, ništa ih ne priječi da provedu odluke na kojima su radili od travnja. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da to spriječimo, ali dozvolite da ne otkrivamo sve oružje koje imamo’.
Reagirao je i Mostov Miro Bulj.
‘Zakon o koncesijama je izazvao brojne prosvjede, posebno nakon Zlatnog rata i činjenice o tome što se tamo napravilo i koje su se štete planirale napraviti, ali narod Brača, Bola i cijele Dalmacije se digao na noge i pokazao kako se upravlja pomorskim dobrom, a ovim zakonom se ne radi samo o pomorskom dobru nego o kompletnom javnom dobru koje imamo u RH od voda, šuma itd.
Cijelo bogatstvo je ugroženo ovim zakonima i namijenjeno je samo ovim odanima, dovoljno je bilo biti dobar sa županom, otvoriti tvrtku bez ijednog zaposlenoga i ne imati u njoj ni kune i dobiti koncesiju. Ovim zakonom taj lokalni šerif ima mogućnost dati koncesiju na upravljanje, a tu koncesiju tko dobije ima pravo dignuti hipotekarni kredit, s tim da ima pravo to prebaciti na treću osobu” , napisao je Miro Bulj.
Reagirala je i Inicijativa Pokret otoka koja je održala cijeli niz prosvjeda protiv Zakona:
“Nakon prošlotjednog skidanja Zakona o koncesijama s dnevnog reda saborske sjednice, nismo dobili nikakav odgovor ni reakciju iz Vlade RH. Jutros se glasovanje Zakona naglo vraća na dnevni red te u sjeni arbitraže, preimenovanja Trg Maršala Tita i inih zabava za narod na izuzetno podmukli način odlučuje vratiti ovaj Zakon od strateške i životne važnosti za svakog građanina RH nazad na glasovanje. Ovim nam potezom samo potvrđuju da se iza donošenja ovog Zakona kriju sumjnive namjere i da je nešto vrlo trulo u cijeloj priči. Način na koji se odnose prema svojim građanima, otočanima i ljudima koje su ih izabrali je više nego sramotan, a mi se pitamo dokle će narod šutjeti, spuštati glavu u pod i praviti se da se ovo događa nekome drugome? Zakon o koncesijama je izuzetno kompleksan, nedovoljno dobro napisan, omogućava niz koruptivnih i sumnjivih radnji na svim javnim dobrima, izuzev šuma. Ovim će se Zakonom bez jasnih i strogih pravila i procedura omogućiti privatizacija plaža, luka, mora, energenata, polja, voda… Jednom riječju svega što našu državu čini jednom od najljepših mjesta na svijetu. Hoćemo li zaista dozvoliti da nam pred očima unište Lijepu našu do kraja?
Probudimo se ljudi dok još imamo vremena. Svi ispred Sabora u 12:00 sati!”, stoji u priopćenju Pokreta otoka.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI