Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
GRAĐANI
Makedonski novinar Aleksandar Damovski, Ivo Josipović iSašo Georgijevski u šetnji Skopljem

“Tangenta” dodirnula Makedoniju, Ivo Josipović uživao u ajvaru…

Makedonski novinar Aleksandar Damovski, Ivo Josipović iSašo Georgijevski u šetnji Skopljem

Predstavnici Hrvatsko-makedonske tangente, udruge građana sa sjedištem u Šibeniku koja okuplja brojne državljane Makedonije i Hrvatske te osnažuje kulturnu i drugu suradnju između dviju država, dodirnula je – Makedoniju. ‘Tangenta’ ili ‘dodirnica’, kako bi se to reklo na hrvatskom jeziku, ‘dodirnula’ je makedonsko tlo u izaslanstvu osnivača udruge, novinarskog i bračnog para Saše  i Milene Georgievski, a s njima je bio i bivši hrvatski predsjednik Hrvatske dr. Ivo Josipović (također član Tangente).

– U okviru međunarodne aktivnosti “Hrvatsko-makedonske tangente”, ostvareni su susreti sa osobama iz domena kulture, medija i politike. Svakako, nezaobilazna tema bila i aktualna razrješnica političke krize u Makedoniji i skori nastup nove reformske vlade, a u razgovorima su dotaknute i hrvatske političke aktualnosti, lokalni izbori, kao i hrvatsko iskustvo kao članice EU, te umješnost u izvlačenju sredstava iz europskih fondova u čemu je Šibenik pokazao veliki uspjeh i sofisticiranost. Prof. dr. Ivo Josipović, treći hrvatski predsjednik, svojim obraćanjem otvorio međunarodnu konferenciju Rethinking migration, ekomomic growth and solidarity in Europe, te je održao predavanja za studente i nastavnike. Prigodom predavanja na sveučilištu Američki koledž (UACS) Josipović se susreo sa rektorom sveučilišta prof. dr Marjanom Bojadžievim, dekanom Fakulteta političkih znanosti prof. dr Ivanom Dodevskim, te sa šefom misije EU u Makedoniji, Samuelom Žbogarom – kaže Sašo Georgijevski, predsjednik  Tangente.
Predstavnici Američkog koledža omogućili su dr. Josipoviću i izaslanstvu Tangente da se iz “prve ruke” informira o nedavnim nemilim događajima u makedonskom parlamentu o kojima su govorili aktualni saborski zastupnici Stevo Pendarovski i Hari Lokvenec, koji je također ozlijeđen prilikom upada agresivnih izgrednika u zgradu Sobranja. 

Među diplomatima foto Tangenta)

Osim akademskih susreta “Hrvatsko-makedonska tangenta” organizirala je susret sa makedonskim Diplomatskim klubom, čiji su članovi najuglednije i najiskusnije diplomate među kojima su bili veleposlanici Dančo Markovski, Blagoj Zašov, Dušan Bojčev, Viktor Gaber, Nikola Todorčevski i Dragan Janjatov, a pridružila se i hrvatska veleposlanica Danijela Barišić. Diplomati su informirali Josipovića o proteklim godinama u kojima je makedonska diplomacija dovedena na najniži nivo zahvaljujući autoritarnoj vlasti, kako se ističe.
– U Makedoniji sam proveo nekoliko prelijepih dana. Na dva privatna sveučilišta, u Skopju i Tetovu, održao sam predavanja za studente i nastavnike. Konačno, Makedonija će dobiti novu vladu na čelu sa socijaldemokratom Zaevim, vladu koja je pobudila optimizam da će novo jedinstvo Makedonaca i Albanaca otvoriti put napretku i približiti zemlju EU. Uživao sam u prekrasnoj narodnoj glazbi i izvrsnoj kuhinji, posebno čuvenom ajvaru! Ipak, najljepša je srdačnost i otvorenost dobrih ljudi s kojima sam se družio! – napisao je nakon povratka u Zagreb na svom facebook profilu  dr. Ivo Josipović.
Udruga Tangenta, ponajviše Saša i Milena Georgijevski, izuzetno su aktivni i posvećeni osnaživanju veza između dvije države, te su zasigurno najzaslužniji za brojna nova poznanstva i prijateljstva, te svakovrsnu suradnju između Makedonaca i Hrvata proteklih nekoliko godina.U svega nekoliko godina su priredili brojna predavanja, tribine, susrete i putovanja Makedonaca i Hrvata u obje zemlje.
Tradicionalni su postali godišnji susreti novinara u dvije zemlje, kao i  redoviti susreti pisaca iz Makedonije, Hrvatske, BiH i drugih zemalja na otoku Zlarinu.
Dodajmo i kako pouzdano znamo da je nakon osnivanja Tangente osjetno povećan uvoz ajvara, sireva i vina iz Makedoniju u Hrvatsku.

Makedonski novinar Aleksandar Damovski, Ivo Josipović i Sašo Georgijevski u šetnji Skopljem (foto: Tangenta)

Diplomatski ručak (foto Tangenta)

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI