Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
POLITIKA
Smrt fašizmu, sloboda produljenom vikendu: Praznik čestitala samo Vlada RH – Sabor i predsjednica na odmoru

Smrt fašizmu, sloboda produljenom vikendu:
Praznik čestitala samo Vlada RH – Sabor i predsjednica na odmoru

Poznato je kako je danas u Hrvatskoj državni praznik: 22. lipnja – Dan antifašističke borbe. Smisao mu je podsjetiti kako su žitelji Hrvatske među prvima u svijetu (!) na taj datum 1941. godine ustali protiv tadašnje fašističke zlokobne vojne sile. Povjesničari diljem svijeta smatraju to jednim od najsvjetlijih trenutaka u poznatoj povijesti Hrvatske. Slična hrabrost, srčanost, herojstvo i odlučnost povijesno su se ponovili i 1991. godine, kada se u Hrvatskoj ponovno trebalo obraniti od sličnog okupatora (bivše JNA i četnika).

No, hrvatska državna vrhuška, kao zlobno programirana ili omamljena nekim zatupljujućim sredstvima, posljednjih godina sustavno zanemaruje bitnost današnjeg praznika. Vidljivo je to jutros, primjerice, i na slučaju Hrvatskog sabora. Na mrežnim stranicama HS-a zasad nema niti uobičajene copy-paste čestitke i zahvale nebrojenim stradalima u borbi protiv fašizma. U dnu se tek odnedavno pronalazi rubrika tipa ‘Jeste li znali?’, odnosno rubrika ‘blagdani’ u kojoj piše: ‘Znate li… da se 22. lipnja obilježava Dan antifašističke borbe?’.

(*napomena: oko podneva je ipak osvanula čestitka predsjednika HS-a G. Jandrokovića)

Spoji pa produlji

Slično je i sa stranicama Ureda predsjednice RH. Ni tamo se ne može naći niti prepisanog priopćenja jednog od bivših predsjednika RH, uključujući i Franju Tuđmana, koji je nekoć također bio dijelom partizanskih postrojbi.
I u Uredu predsjednice i u Hrvatskom saboru su zaboravili kako spojeni i produljeni vikend (vidi Tris) i to što se danas odmaraju mogu zahvaliti upravo antifašističkom otporu u Hrvatskoj.
Ipak, Vlada RH je još sinoć objavila kratku Čestitku predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u povodu Dana antifašističke borbe, prije nego li je aktualni premijer odletio u Bruxelles.
– Obilježavajući Dan antifašističke borbe, prisjećamo se hrvatskih antifašista koji su 22. lipnja 1941. osnovali jednu od prvih antifašističkih postrojbi u okupiranoj Europi. Pobjeda nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu značajno je odredila budućnost suvremene Europe. Na tim temeljima izgrađena je današnja moderna i demokratska Republika Hrvatska – stoji u toj čestitci hrvatskog premijera.
Uslijedila je nakon jučerašnje rečenice Andreja Plenkovića na sjednici Vlade RH.

Sisak dopao dežurnog ministra

– 22. lipnja je Dan antifašističke borbe, poslat ćemo našu poruku vezano za antifašizam i Drugi svjetski rat. Najbitniji događaj ovog tjedna je obilježavanje Dana državnosti, očekujem sve vas na misi i na domjenku koji će prirediti predsjednica Republike – iznio je ministrima svoja očekivanja A. Plenković.
 Danas je tako jedini dežurni ministar – ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, kojega je dopalo sudjelovanje na obilježavanju Dana antifašističke borbe, u Spomen parku Brezovica kraj Siska (valjda to nije u vezi sa skandaloznom policijskom prijavom protiv gradonačelnce Siska jer je kritizirala rad policije.).
Tako da svi ostali ministri imaju danas slobodan dan, mogu se sve do nedjelje kupati u Jadranskom moru, kad ima da se nacrtaju na misi i domjenku kod predsjednice RH.
Smrt fašizmu, sloboda produljenom vikendu.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI