Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
KULTURA
Dušan Šarac, Gorana Barišić Bačelić i Darko Gulin (Foto: Jozica Krnić)

Šibenska narodna glazba prvi put na tvrđavi sv. Mihovila

Dušan Šarac, Gorana Barišić Bačelić i Darko Gulin (Foto: Jozica Krnić)

Koncert je 29. lipnja u 21 sat. Nazvan je ‘Šibenik je to’.

Odlazak Šibenske narodne glazbe, ili narodski: Glazbe, na tvrđavu sv. Mihovila, gdje će proslaviti 75. rođendan Dušana Šarca, imat će barem dva pozitivna efekta. Kao prvo, konačno više neće uzurpirati Ljetnu pozornicu ispred katedrade sv. Jakova usred Međunarodnog dječjeg festivala i kao drugo, konačno će novinari Biltena MDF-a jedne godine preskočiti tekst o tome kako Glazba misli da je iznad Festivala jer ne puštaju na koncert nikog s iskaznicama MDF-a. Pa se onda glazbari ljute, pa se onda i biltenci još više ljute i tako prođe nekoliko dana Dječjeg festivala u obostranom stresu i nervozi.
Sad je, eto, sve riješeno. Glazba se i fizički odvojila od standardne MDF-ove putanje, otišla je na vrh brda i polaznicima novinarske radionice Festivala neće pasti na pamet da se gore penju.
Slavit će se, dakle, rođendan Dušana Šarca, kojega su u press-materijalima titulirali sa “mo”. Neuki kakvi već jesmo, tek smo nakon duljeg razmišljanja shvatili da bi to značilo “maestro”. Dušan Šarac je velikan dalmatinske pisme i kao takav – skroman. Zato nije htio previše o sebi; svi su hvalili njega, a on je hvalio Glazbu, Kolo, Veslački klub Krka, pa i klapu Jadrija, koja će se njemu u čast okupiti nakon osam godina šutnje.
– Izrazito je ovo važan događaj za tvrđavu sv. Mihovila. Koncert je posvećen dugom i plodnom stvaralačkom razdoblju našeg velikog skladatelja – rekla je Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik.
Novinarima se obratio i Darko Gulin, počasni predsjednik Glazbe: – Maestro je sam odabrao kojih će se dvadesetak skladbi izvesti na koncertu. Volio bih da tvrđava bude puna, ipak je maestro Šarac direktor festivala u Omišu i Šansone u Šibeniku. Radi se o čovjeku koji nam je dao velike hitove i koji je pobjeđivao na gotovo svim festivalima.
Dušan Šarac je na kraju pokušao da se naziv koncerta “Šibenik je to” (prema njegovoj pjesmi), promijeni u “Glazba je dika Šibenika”. Nije mu prošlo.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI