Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
POLITIKA
Prijetnje dužnosnicima: Zakon propisao kazne i do pet godina zatvora!

Prijetnje dužnosnicima:
Zakon propisao kazne i do pet godina zatvora!

Dvadesetjednogodišnji Andreas Jurić, Hrvat koji živi u Austriji, zbog objave na svome Facebook profilu završio je u 15- dnevnom pritvoru. Jurić je na FB-u objavio ozbiljnu prijetnju, kako su je okvalificirale nadležne hrvatske institucije, premijeru Andreju Plenkoviću.

– Kad izađemo na ulice, pogodit će vas kamenom- napisao je, uz poruku:-  Upucat ćemo vas i gotovo!
Jurić nije jedini. Prijetnje preko društvenih mreža postaju u Hrvatskoj uobičajeni „način komunikacije“. Zbog prijetnji bivšoj vodičkoj gradonačelnici Branki Juričev Martinčev, čak jednomjesečni pritvor dobio je Vodičanin Fabijan Šprljan, čije su prijetnje bile motivirane, navodno, betonizacijom u neposrednoj blizini gradske Plave plaže i izgradnjom apartmanskog objekata ispred njegove kuće, čiju je gradnju omogućio Grad svojim Prostornim planom. Šprljan je u svom postu napisao:

– Bivša gradonačelnice Branka, neće te spasiti tvoj saborski imunitet, neću ja još dugo, a onda zna se šta slijedi, Rade Pipić, Vlajnić, i tvoja zlatna mladež HDZ, dalje da ne nabrajam da nekog ne izostavim da se ne uvridi, tj. građevinska mafija u Vodicama skupa s tvojim kumom. Filips gradnja, mora stati. Ova kuća ispred mene… ili ruši ili ajme!

A pritvor nije izbjegao ni 46-godišnji Gordan B. koji je Bruni Esih, Zlatku Hasanbegoviću i Davoru Ivi Stieru nedvosmisleno poručio: – Padat će glave! Tko nam pokuša skinuti tablu s imenom Tita na Trgu Maršala Tita u Zagrebu, neće dobro proći. Osobno, prvi ću ga u tome spriječiti…Bit će krvi i padat će glave- priprijetio je, ne birajući riječi, ovaj 46-godišnjak, usput pripominjući kako je spomenuti trojac dokaz da „partizani na Bleiburgu, ni u poslijeratnoj Jugoslaviji, nisu obavili posao kako treba… Previše je fašističke bande ostalo na životu i posijalo svoje sjeme zla koje sada želi vratiti Hrvatsku i hrvatski narod u godine sramote i mraka…
Zanimljivo je kako ostrašćeni Goran u svojim prijetnjama krvlju i tuđim glavama ne prepoznaje eklatantno sijanje mržnje i zla za koje proziva i optužuje druge…
A preko društvenih mreža prijetilo se svojedobno i SDP-ovom zastupniku Domagoju Hajdukoviću, pa i bivšem SDP-ovom ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću, a autor toga posta također je završio u pritvoru.

Činjenica je da nije isto ako prijetite dužnosniku ili običnom smrtniku, a niti su institucije jednako ažurne u oba slučaja. Pored toga, nije ujednačena ni sudska praksa, pa su primjera radi, „junaci“ koji su nedavno brutalno izvrijeđali državnu tajnicu za sport Janicu Kostelić prilikom službenog dolaska na Brač, dobili petodnevni pritvor, a Fabijan Šprljan, iako psiholabilan i pod terapijom, zaglavio je cijeli mjesec iza rešetaka, dok je Plenkovićev „štovatelj“  dobio 15-dnevni pritvor. Sve se, izgleda, svodi na „umjetnički dojam“ sudova…
Zakon, međutim, propisuje za klasičnu prijetnju kaznu zatvora u trajanju do tri godine, a ako je upućena službenoj ili odgovornoj osobi u vezi s poslom koji obavlja, sudac može izreći kaznu i do pet godina zatvora.
O prijetnjama se danas očitovao i predsjednik Vlade, u svom već poslovičnom stilu.
– Nadam se da nećete sada i ovo banalizirati kako su neke kolege banalizirale napad na državnu tajnicu Janicu Kostelić. Stabilnost podrazumijeva i ozbiljnost i nebanaliziranje ozbiljnih stvari. Hoćete da vam pokažem sadržaj prijetnji? Ahaaa, vi biste čak i to htjeli vidjeti. Ali ne mogu vam dati šifru za moj inbox- velevažno je kazao „kul premijer“.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI