Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
EKOLOGIJA / GRAĐANI
Povratak stabla 2: Zelena akcija vraća drvo koje su sasjekli slastičari

Povratak stabla 2:
Zelena akcija vraća drvo koje su sasjekli slastičari

Zelena akcija poziva sve zainteresirane ljubitelje pravde i zelenila na prosvjedni performans koji će se održati danas (utorak, 20. lipnja 2017. godine), u 17.30 sati ispred slastičarnice “Zagreb” u istoimenom gradu na adresi Masarykova 4. Ako nekoga zanima, pojedinosti o tom slučaju sječe stab(a)la usred Zagreba iz razloga da bi se napravila veća terasa može pročitati i na TRIS-u u tekstu: Stablo uzvraća udarac: Slastičari moraju posaditi novo drvo, isto kakvo su sasjekli ne bi li prodali više kremšnita i sacher torti. 

U nastavku je objava i poziv Zelene akcije ilustrirane fotografijom, odnosno fotomontažom, u kojoj nedaleko od sporne terase na kojoj prodaju kolače Bandićeva vjeverica sjedi na koljenu spomenika Nikoli Tesli.

Zajedno ćemo vratiti stablo koje je bespravno posječeno prije godinu dana!
Krajem lipnja 2016. godine bespravno je posječeno stablo u Masarykovoj ulici za potrebe terase slastičarnice “Zagreb”. Vlasnik slastičarnice nije ishodio dozvolu za sječu stabla. Potvrdili su nam to Komunalno redarstvo i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode (dalje: Zavod).
Treba spomenuti da se je sječa stabla dogodila na lokaciji koja je zaštićeno kulturno dobro – Povijesna urbana cjelina Grad Zagreb. Ona je zaštićena temeljem rješenja Ministarstva kulture u Zagrebu i samo  Zavod izdaje dozvolu za sječu na zaštićenom području, a ne Gradski ured pročelnika D. Bilića koji se oglasio dopisom u prosincu prošle godine, u kojem je pisalo kako je izdana dozvola za sječu navedenog stabla. Dakle, Zavod nije izdao dozvolu, a Bilićev Gradski ured nije ni nadležan. Prema tome, nije nam jasno zašto se je uopće oglasio i to još nekoliko mjeseci kasnije.
Dana 2. veljače 2017. Godine posađeno je novo stablo, ali ne na mjestu gdje je trebalo biti zasađeno, već neposredno uz postojeća i na užem dijelu nogostupa. Očito se radi o kompromisnom rješenju i nedvojbenom pogodovanju vlasniku terase.
Budući je rušenjem jednoga od tri stabla u Masarykovoj nanesena direktna šteta javnom prostoru grada, tražimo da se stablo zasadi na istom mjestu, kako i piše u Rješenju Zavoda, a buduća terasa prilagodi činjenici da tamo rastu stabla. Obaveza je nadležnih gradskih tijela voditi računa o javnom interesu koji uopće ne mora biti u suprotnosti s onim privatnim, a ne, kao po tko zna koji put, svojim djelovanjem štititi nečije privatne interese.
Isto tako, postavlja se pitanje je li vlasnik slastičarnice platio kaznu za sječu stabla i tko je platio sadnicu koja nije zasađena na mjestu na kojem je stablo trebalo biti.
Pozovite prijatelje_ice putem Facebook događaja.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI