Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
IZDVOJENO
Foto:HRT

Povjerenstvo odlučilo:
Lijek Dinutuximab beta Apeiron može primiti dvoje od osmero djece koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma

Foto:HRT

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je da je stručno povjerenstvo koje je analiziralo medicinsku dokumentaciju osmero djece koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma zaključilo da se kod dvoje djece može započeti liječenje, a za ostalih šestoro će zatražiti dodatna mišljenja iz europskih ekspertnih centara.

Nakon analize medicinske dokumentacije svakog pojedinog djeteta koje boluje od visokorizičnog neuroblastoma, povjerenstvo je, obzirom na trenutno zdravstveno stanje, provedenu opsežnu dijagnostičku obradu i provedeno liječenje te medicinsku indikaciju za primjenu lijeka zaštićenog imena Dinutuximab beta Apeiron, zaključilo da se kod dvoje djece može započeti liječenje, uz prethodnu informiranost i dobivenu suglasnost roditelja za primjenu lijeka.
Za šestero djece povjerenstvo nije moglo donijeti pozitivno mišljenje jer je u tijeku prethodna terapija, dodatna dijagnostička obrada ili treba radi donošenja odluke o opravdanosti primjene lijeka  zatražiti dodatna mišljenja iz europskih ekspertnih centara koji se bave liječenjem i koji imaju iskustva u primjeni tog lijeka u liječenju neuroblastoma kod djece. Povjerenstvo će nastaviti razmatrati prijedloge za odobrenjem liječenja kod svakog djeteta nakon što se pribavi dodatna medicinska dokumentacija, nakon obavljenih pretraga ili se pribave zatražena ekspertna mišljenja.
Povjerenstvo je zaključilo da se liječenje kod odobrena dva bolesnika, kod kojih je postavljena medicinska indikacija za primjenu lijeka, treba provesti u Klinici za dječje bolesti Zagreb, koja će nabaviti potreban lijek za liječenje, za što će se osigurati potrebna novčana sredstva.
-Sretan sam da je struka odnosno Povjerenstvo potvrdilo ono što su predložili stručnjaci iz Klaićeve i u tome nalazim potvrdu njihovog rada. Sama činjenica da će se o drugoj djeci nastaviti razmatrati govori ono što od početka govorimo, a to je da svaki slučaj treba individualno promatrati. Onog trenutka kad budemo imali osigurana novčana sredstva mi ćemo krenuti u nabavu lijeka, proizvođači i dobavljači su kontaktirani i oni su spremni, kazao je, u izjavi za HRT, Zoran Bahtijarević, v.d. ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici.

Udruga Krijesnica: Pritisak javnosti i medija je, nažalost, bio ključan

Kristina Divić iz Udruge Krijesnica pozdravlja odluku povjerenstva o početku liječenja za dvoje djece te nastavku analize primjene terapije za ostalo šestero djece no ističe kako je nažalost pritisak javnosti bio ključan za rješavanje ovog problema.
-Mi smo u Udruzi upućeni i radimo na ovome već godinu dana. Mislim da je zdravstveni sustav trebao biti pripremljeniji za rješavanje ove situacije i nije se trebalo dogoditi da se ona rješava pod pritiskom medija, istaknula je Kristina Divić u emisiji Hrvatska uživo.
Dodala je kako hrvatski zdravstveni sustav mora pronaći način kako financirati liječenja “skupim lijekovima”.
-Nije dobro rješenja donositi reaktivno gaseći požare. Sustav se time mora ozbiljno pozabaviti jer se o tim problemima govori već godinama. Krijesnica nije jedina udruga koja je istaknula potrebu osnivanja nacionalnog povjerenstva ili posebnog fonda u koji bi se slijevao novac za ovakve krizne situacije, za nabavu lijekova za rijetke bolesti i da tako vratimo vjeru u sustav, kazala je Divić.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI