Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
POLITIKA
Foto:CMS

Pokret otoka nakon usvajanja Zakona o koncesijama:
Način na koji je Zakon donesen evidentno pokazuje namjeru da ga se zloupotrijebi

Foto:CMS

Sa 77 glasova ZA i četiri glasa PROTIV Sabor je danas “proturio”  Zakon o koncesijama nakon što je glasanje o njemu iznenada jutros uvršteno u dnevni red. Oporba je tražila treće čitanje Zakona, pred Saborom su prosvjedovali iz Pokreta otoka i Centra za mirovne studije….no parlamentarna većina je presudila “po svome”.

Iz Pokreta otoka, koji je bio najaaktivniji u pokušajima da predloženi Zakon revidira u korist lokalnih zajednica i zaštite javnih dobara, najavljuju kako neće posustati:
“Dragi pokretači, otočani, građani i prijatelji. Danas se dogodilo ono čega smo se bojali. Zakon je izglasan bez ijednog uvaženog amandmana. Danas je zorno prikazan način na koji naša vlast osporava naše mišljenje, smije nam se u lice i likuje nad njihovom pobjedom. Način na koji je Zakon donesen evidentno pokazuje namjeru da ga se zloupotrijebi. S ovim izglasavanjem Zakona nije kraj našoj borbi, priključite nam se i prestanimo gledati kako nam otimaju najvrijednije resurse koje imamo. Ne dajmo naše more, otoke i obalu! Uključite se, sudjelujte i pratite što se događa u vašoj lokalnoj zajednici. Ne bojte se ustati protiv, ovo se tiče svih nas i naše budućnosti!
Usvajanjem ovakvog Zakona o koncesijama nastavlja se privatizacija javnog dobra, plaža, luka, mora, voda, cesta, željeznica, naftovoda… Sada kada ništa drugo nije preostalo, plijen su prirodni resursi, naši otoci i obala. Pokret otoka kreće u otpor primjeni ovog zakona na štetu javnog interesa i lokalnih zajednica”, navode iz Pokreta otoka.
-Ključno je pitanje hoće li Pokret otoka postati pokret otpora. Koristit ćemo sve pravne mogućnosti za osporavanje donošenja zakona, procedure donošenja zakona i davanja svih koncesija, osobito onih na pomorskom dobru – izjavila je Maja Jurišić iz Pokreta otoka nakon donošenja zakona.

Foto:CMS(Centar za mirovne studije)

Sabor je usvojio Zakon o koncesijama – i tako izigrao građane i proceduru javne rasprave, ističu iz Centra za mirovne studije:
“Ne samo da Vladi nije stalno da ima nadzor nad javnim dobrima koje koncesionira ili da lokalana zajednica bude uključena u donošenje odluka o koncesijama, već je Vlada na čelu s HDZ-om sa smješkom odbila i amandman o dodjeljivanju koncesije zadrugama, socijalnim poduzećima koje zapošljavaju više od 51% mladih osoba i drugih ranjivih skupina na tržištu rada i time osigurala uvjete za još veće iseljavanje i besperspektivnost mladih u Hrvatskoj.”

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI