Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
KULTURA
Miroslav Tadić dva dana zaredom u Zadru

Miroslav Tadić dva dana zaredom u Zadru

Slavni gitarist nastupit će u Zadru 8. i 9. lipnja; prvo u ogranizaciji Koncertnog ureda Zadar, a potom u sklopu festivala KvartArt.

Posljednji koncert u sezoni 2016./17., u organizaciji Koncertnog ureda Zadar, pripast će gitaristi svjetskog glasa  Miroslavu Tadiću. Koncert pod nazivom „Tužbalice, igre i uspavanka“ bit će održan 8. lipnja u zadarskoj crkvi sv. Nikole, s početkom u 20 sati. Prodaja ulaznica za koncert Miroslava Tadićabit će na Info pultu Kneževe palače od 1. lipnja u vremenu od 11 do 13 i od 18 do 20 sati, kao i i pred koncertnim prostorom od 19 do 20 sati. Cijene ulaznica su 60 i 70 kuna.
Drugi koncert Miroslava Tadića, dan kasnije 9. lipnja, dogodit će se u sklopu zadarskog urbanog festivala KvartArt – Voštarnica. Koncert je besplatan, a bit će održan na Skateparku (koji se nalazi u zgradi ispod budućeg Centra za mlade u sklopu bivše vojarne Stjepan Radić) s početkom u 21 sat. Ovaj će koncert, najavljeno je, biti sasvim drugačiji nego li onaj dan ranije u sklopu zadarske Koncertne sezone.
Tadić će prikazati vezu različitih glazbenih stilova; povijesno će se kretati od renesanse do suvremene glazbe, a geografski od Amerike do Indije. Prikazati će kako se barokna glazba može transformirati u blues, makedonska u flamenco, klasična u bossa novu, folklorna u jazz… Na koncertu edukativnog karaktera glazbenik će pričati o procesu stvaranja glazbe i sviranja gitare te će publika moći slobodno postavljati pitanja. Njegova gošća u Kvartu bit će Zadranka Melita Ivković, profesorica gitare u Glazbenoj školi Blagoje Bersa i dugogodišnja članica Zagrebačkog gitarističkog kvarteta.
Miroslav Tadić već dugi niz godina živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama. Radi kao pedagog na Sveučilištu u Kaliforniji. Njegov repertoar glazbe sačinjavaju gotovo uvijek folklorne teme iz cijele balkanske regije, a u njima se ističe kao gitarist, skladatelj, aranžer i improvizator.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI