Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
SCENA
Ministry u Zagrebu (Foto: Roberto Pavić/ravnododna.com)

Ministry u Tvornici kulture:
Buka koja je nakratko prikrila političko silovanje

Ministry u Zagrebu (Foto: Roberto Pavić/ravnododna.com)
Jednom davno, sredinom devedesetih, još dok su Tripalo i Savka mislili da su osnovali stranku koja će zauvijek ostati liberalno demokratska, cimer (neka mu za potrebe ovog teksta ostane nadimak Cimer) u zagrebačkom studentskom domu imao je za svog novog sustanara samo jedno cimersko pravilo: ako čujem da u sobi trešti „Psalm 69“ od Ministryja, moje je da se okrenem na petama i vratim kasnije. Ministry su bili idealni za prikrivanje zvukova seksa, njihovo brutalno shvaćanje industrial metala imalo je namjeru, ne samo da zamaskira sve ono što se događalo u sobi 114, već i da poremeti statiku ionako načete trošne zgrade studentskog doma.
Sva ona kaotičnost i frankeštajnovska hibridnost Ministryja, koju je „Psalm 69“ vjerno prezentirao, tako je, iako se iz sobe nije čula baš toliko puta koliko je Cimer priželjkivao, postala u glavi ovog novinara sinonim za koitus. Tuđi.
Tako je bilo i jučer, pri prvom hrvatskom gostovanju ovih američkih pionira industrial metala. S tim da se jučer u Zagrebu nije dogodio prirodan seks, više je bio nasilan i samoživ, gotovo pa silovanje. Samo stotinjak metara od zagrebačke Tvornice kulture, gdje su se svjetla za ulazak Ministryja na binu upravo gasila, dogodila se bombastična politička prostitucija koju je i ovoga puta buka „Psalma 69“ uspješno nadjačala, barem nakratko. Za razliku od priležnika iz HNS-a i budućih ministara, Ministry su jučer svoj posao odradili pošteno, bez ijedne fige u džepu.
Bez postavljanja kvaziuvjeta, prozirnih kompromisa i obećanja da sve što rade rade zbog nas, Ministry su, predvođeni Alom Jourgensenom, s tri distorzirane gitare zgazili i posljednju misao o ovdašnjoj tragikomičnoj demokraciji u glavama publike. Buka u kojoj se cijelo vrijeme nazire melodičan red bila je melem za uši za svakog od tisuću fanova, koji su se na dva sata sakrili od kaosa bez ikakvog reda i plana kojega su ostavili pred vratima Tvornice.
„Pslam 69“, „N.W.O.“, „Just One Fix“ i ostali petominutni napadi na uši prikazali su bend čija se snaga nije istopila i čija koncertna moć i dalje može biti impresivan primjer svima onima koji su nastali kao njihova kopija, a danas žanju puno više komercijalnog uspjeha nego Ministry. Zaglušujući dašak mira koji je ipak prekratko trajao; Ministry, nažalost, nisu svemogući – odjeke jučerašnjeg demokratskog seksa slušat ćemo još dugo…

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI