Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POLITIKA
Ministar Tomo Medved objavio nacrt novog Zakona o braniteljima: Matić tvrdi, sve je isto, samo je stradala paška janjetina!

Ministar Tomo Medved objavio nacrt novog Zakona o braniteljima:
Matić tvrdi, sve je isto, samo je stradala paška janjetina!

Đuro glogoški u šatoru pred Savskom 66 (Foto: H. Pavić)

Godinu i po dana od prosvjeda ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66, novi, svakako za “društvo iz Savske” podobniji, ministar Tomo Medved, objavio je nacrt novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Đuro Glogoški je zadovoljan. Prava branitelja, kaže, bit će veća. I državu će stajati pola milijarde kuna. Zanimljivo, oko toga se ne pravi nikakvo pitanje, a za bolesnu djecu s rijetkim neuroblastomom, za čije je liječenje trebalo osigurati 10 milijuna, itekako je problem kako naći spasonosne kune…

Zakon će ipak biti jedinstven za braniteljska i stradalnička prava, a tko još dosad, tijekom ovih proteklih 22 godine od kraja rata, nije regulirao svoj braniteljski status, moći će to i sada jer je ponovo otvoren rok za priznavanje statusa branitelja i HRVI. Inače, taj je rok zatvoren 2009. ( ?!)
Uvodi se naknada za nezaposlene branitelje, a navodno ih je preko 83 tisuće takvih , što se u dosadašnjem zakonu, kako veli bivši ministar Predrag Matić, samo drugačije zvalo- opskrbnina. Vraća se pravo na besplatne udžbenike, sistematski pregledi za branitelje i briga za njihovo zdravlje postaje državni prioritet. Pripadnici HVO-a neće biti izjednačeni s pripadnicima HV-a, ali će imati mirovine i zajamčena stečena prava.
Registru branitelja kojega je objavila Milanovićeva vlada, odzvonilo je. Registar se ukida, a umjesto njega se uvodi evidencija , koja će biti javno nedostupna i na raspolaganju isključivo Ministarstvu.
Slijedi javna rasprava o prijedlogu, a do ljetne stanke „braniteljski zakon“ naći će se i pred zastupnicima.
Hoće li ovaj prijedlog zakona, koji regulira status i prava 442.749 veterana koji žive u Hrvatskoj, a od toga ih oko 205 tisuća radi, preko 52 tisuće ima mirovine, a oko 83 tisuće ih je bez posla i prihoda, preživjeti makar koju godinu?
Zakon se odnosi i na pripadnike HVO-a, a samo izdaci za njih i njihove obitelji, stajat će hrvatski državni proračun 14 milijuna kuna u idućoj godini. Novac, ukupno oko 500 milijuna kuna za provedbu Zakona, je, navodno, osiguran. Dio će se namaknuti iz proračuna Ministarstva branitelja, dio iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, a bitno je da ministar( financija) Zdravko Marić nema ništa protiv.
Za razliku od predvodnika „šatorske pobune“ Đure Glogoškog, koji je zadovoljan, bivši ministar branitelja Fred Matić je – ljut. Ništa novog u „novom prijedlogu“, kaže. Ovo je samo dokaz da je prosvjed u Savskoj 66 bio politički motiviran.
– Godinu i pol dana se jelo i pilo i smišljalo ovo, sve je isto što je bilo i u našem prijedlogu, a jedino dobro je što će biti spriječen daljnji genocid nad paškom janjetinom koja je itekako potamanjena u ovih godinu i pol dana koliko se radilo na novom zakonu- ironično je komentirao objavu nacrta zakona bivši ministar branitelja Predrag Fred Matić.

 

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI