Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
KRONIKA 112 / PRAVDOSUĐE
Tonća kandida na izlasku iz zatvora dočekao je odvjetnik Krešimir Škarica (Foto: Tris/H. Pavić)

Milijun kuna za slobodu – iz zatvora izašao Tonći Kandido

Tonća kandida na izlasku iz zatvora dočekao je odvjetnik Krešimir Škarica (Foto: Tris/H. Pavić)

Nakon mjesec dana u pritvoru i nakon što je uplatio milijun kuna jamčevine,  Tonći Kandido, jedan od dugogodišnjih čelnih ljudi šibenskog TLM-a, pušten je jutros na slobodu.

Izvanraspravno vijeće šibenskog Županijskog suda odbilo je žalbu županijskog tužiteljstva koje se protivilo puštanju Tonćija Kandida iz istražnog zatvora, temeljem čega je prvookrivljeni za gospodarsku prijevaru u TLM-u i Jadranskoj banci danas oko 10.30 pušten na slobodu. Suci Županijskog suda smatrali su da je žalba tužiteljstva neosnovana, te su odlučili da se Kandido može braniti sa slobode, a osim polaganja milijun kuna jamčevine mora se i pridržavati mjera opreza, zabrane uspostavljanja i održavanja izravnih i neizravnih veze s ostalim okrivljenicima. Radi se Marku i Loranu Pejčinoskom i Andrežom Brodnjakom, koji se zajedno s Kandidom terete za prijevare u gospodarskom poslovanju, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene ili poslovne isprave kojima je nanesena šteta od 180 milijuna kuna.

Kandido je uhićen 11. svibnja na graničnom prijelazu prema Bosni i Hercegovini.  Po izlasku iz zatvora nije bio raspoložen za razgovor s novinarima, već je izjavu dao njegov branitelj Krešimir Škarica.

Škarica i Kandido ispred šibenskog zatvora (Foto: Tris/H. Pavić)

– Sudac istrage i istražno vijeće Županijskog suda zauzeli su stav, suprotan prijedlogu Državnog odvjetništva, da se istražni zatvor, kao najrepresivnija mjera zadržavanja pojedinca u ovoj fazi postupka, zamijeni blažom mjerom opreza te se istražni zatvor počeo zamjenjivati kaznom izdržavanja zatvora prije završetka pravomoćnog postupka. Smatramo da je ova odluka osnovana i pravična i da tek u ovoj fazi postupka, s obzirom na to da su za mog branjenika cijelo vrijeme bombastično najavljivana višemjesečna uhićenja i zatvorske kazne, da je tek sad doveden u ravnopravnu poziciju da se u odnosu na druge okrivljenike i na tijela progona ravnopravno brani i da participira u ovom postupku – rekao je odvjetnik Škarica.

– Zbog čega Državno odvjetništvo i policija kao tijelo progona, koja je provodila tu akciju, nije poduzela radnje i mjere u odnosu na druge okrivljenike, to ćete morati njih pitati. Moj branjenik je u istražnom zatvoru bio u neravnopravnoj poziciji i tek sad su se stekle pretpostavke da počnemo pripremati obranu i da stekne ravnopravan status u postupku – rekao je Škarica.

Automobilom ga je kući odveo sin (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI