Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
KULTURA
Mikrosimpozij: “Iluminovizija – strategije svjetla”

Mikrosimpozij:
“Iluminovizija – strategije svjetla”

Od 1-2.7. u Šibeniku će se održati mikrosimpozij pod naslovom “Iluminovizija – strategije svjetla”, u organizaciji Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja i SOBE DAŠ-sekcije mladih Društva arhitekata Šibenika (vidi TRIS).

Predavači su Katrina Petter (Public Art Lower Austria), Siegrun Appelt, umjetnica, te Sanja Horvatinčić, djelatnica Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba. Prezentaciju će održati i članovi Sobe DAŠ – Društva arhitekata Šibenika, a uvodnu riječ Sonja Leboš, kulturna antropologinja i autorica projekta.
Iluminovizija je projekt koji je inspiriran Šibenikom, jednim od prvih gradova na svijetu u kojem je uspostavljena opskrba električnom energijom. Ta gotovo anegdotalna činjenice gotovo da nije prisutna u dominantnom narativu o gradu, koji se sada samopredstavlja isključivo kao grad srednjevjekovne baštine, zanemarujući tako nedavni historijat svoje modernizacije. U tom smislu u prvoj fazi projekta Iluminovizija u 2017.godini, u okviru simpozija “Iluminovizija – strategije svjetla” pitanje koje postavljamo nužno je i političko pitanje: što osvjetljavamo, koje segmente gradskosti akcentuiramo, zašto i kako. Uz to, simpozij se bavi i fenomenom koji je neposredno vezan za elektrifikaciju, a to je kinofikacija. U suradnji s lokalnom grupom arhitekata okupljenom oko Sobe DAŠ (Društva arhitekata Šibenika) mapirati ćemo kino-prostore, uočiti njihovu poziciju u gradskom tkivu i njihove transformacije.
Namjera projekta Iluminovizija je potaknuti inovativne procese artikulacije svjetla u javnom prostoru kroz format festivala ali i kroz interdisciplinarnu suradnju raznih profesija koje se bave našim odnosom spram okoliša, u ovom slučaju jedinstvenog Šibenika.
Projekt Iluminovizija podržava Ministarstvo kulture RH.
Simpozij će biti na engleskom jeziku, besplatan je za sve građane Šibenika i njihove goste, no organizatori mole prijavu na kontakt adresu, najkasnije do 30.lipnja u podne.
Cijeli program simpozija može se pronaći ovdje:
http://uiii.hr/images/files/program_final_s_prijavomFINAL.pdf
Kontakt: office@uiii.org

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI