Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
IZDVOJENO
(Foto: TRIS)

Magija u šibenskom zatvoru:
Vatra iz dlanova i levitirajući stol

(Foto: TRIS)

Opet smo bili u zatvoru, odnosno u Kaznionici i zatvoru u Šibeniku. Ovog puta povod nije bila joga, već čarolija. Naime, u povodu obilježavanja Europskog tjedna djece čiji su roditelji u zatvoru, u nedjelju ujutro se iza rešetaka pojavio mađioničar Casper. Šibenskim biračima Casper je poznatiji kao Milorad Mišković, predsjednik lokalne podružnice HSS-a i nekadašnji gradski vijećnik, no okupljenoj djeci to je bilo najmanje bitno.

Njih desetak sa svojim roditeljima okupilo se u prostoriji u kojoj smo prije mjesec dana svjedočili evaluacijskim razgovorima, koje su sa zatvorenicima vodili Dražen Škarica i Ida Todosijević, voditelji programa Carpe diem. Sada sasvim drugačija slika; dok tijekom programa Carpe diem zatvorenici pričaju o problemima i otvaraju svoju intimu, pred Casperom je atmosfera sasvim opuštena, gotovo nezatvorska. Zatvorenici sjede zagrljeni sa svojim suprugama, a njihovi klinci opčinjeno upijaju Casperove trikove.
– Ovakvim se programima trudimo ukazati zatvorenicima na važnost održavanja kvalitetnog kontakta s obiteljima – rekla nam je Marina Gatara Mikulandra, viša stručna savjetnica u Odjelu tretmana u šibenskom zatvoru. – Činjenica je da zatvorsku kaznu, na neki način, izdržava cijela obitelj, a ne samo otac ili suprug. Zato im, posebno njihovoj djeci, želimo pokazati da u zatvoru ne žive nekakve „babaroge“, već da tu rade ljudi koji žele pomoći njihovim roditeljima.

Bijela golubica bila je glavna atrakcija (Foto: TRIS)

Casper je radio čuda, vadio bijelog goluba iz marame, šampanjac iz rukava, vatra mu je sukljala iz dlanova, cvijeće iskakalo iz džepova, na kraju je i stol levitirao. Djeca su bila oduševljena, ustima punih slanih štapica asistirali su mađioničaru i dragovoljno pristajali da na njima izvodi svoje najluđe trikove. Na kraju je svatko od njih dobio slikovnicu i bojanku, poklon Nacionalnog parka Krka.
Caspera je u šibenski zatvor dovela Liga za prevenciju ovisnosti iz Splita koja aktivno provodi projekte i programe unutar zatvorskog sustava usmjerene ka osnaživanju osuđenika za društvenu prilagodbu nakon odsluženja kazne. – Kroz taj rad uočili smo potrebu da ponudimo sadržaj za roditelje osuđenike, koji će doprinijeti jačanju pozitivnih obiteljskih veza, a koje su značajne kako za same osuđenike, tako i za njihovu djecu – kaže izvršna direktorica Lige Josipa Kokorić Tomašević. – Cilj programa je omogućiti obiteljima, kojima je jedan član na izdržavanju zatvorske kazne, bolju povezanost i komunikaciju i na taj način umanjiti stresni učinak koji takva situacija ima na cijelu obitelj. I ova današnja predstava u Kaznionici i zatvoru u Šibeniku je doprinos tom cilju, jer vrijeme koje imaju na raspolaganju obitelji provode kvalitetnije i opuštenije.
Nakon 45 minuta Casperovih čarolija, obilježavanju Europskog tjedna djece čiji su roditelji u zatvoru nije bio kraj. Naime, programi se u Kaznionici i zatvoru u Šibeniku nastavljaju tijekom cijelog lipnja. – Od ponedjeljka do petka, od 9 do 11 sati, omogućili smo posjete djece zatvorenika, na način način da organiziramo zajedničko čitanje slikovnica i prigodnih priča, zatim i likovne radionice te igranje s raznim didaktičkim igračkama. Također, organizirali smo i projekcije filmova „Nevidljivi zidovi“ i „Preokreni mišljenje zatvorenicima-roditeljima“ – otkrila nam je Marina Gatara Mikulandra. – Zatvorenici su upoznati da je razgovor s djetetom izuzetno važan te da je potrebno razumjeti i prihvatiti djetetove potrebe i želje. Također je važno prilagoditi se djetetu, jer i ono ima svoja očekivanja od roditelja, a pogotovo od onih koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora.
Dok smo odlazili vidjeli smo da Caspera još nisu pustili da ode. On i njegov golub morali su se fotografirati baš sa svakim novim obožavateljem.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI