Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POLITIKA
HDZ-u su većinu osigurali vijećnici SDSS-a Mirko Vojnović,  Sanja Kosijer i Dragan Vukmirović (Foto: Tris/H. Pavić)

Koalicija HDZ-a i SDSS-a u šibensko-kninskoj Županijskoj skupštini – Nediljko Dujić ponovno predsjednik

HDZ-u su većinu osigurali vijećnici SDSS-a Mirko Vojnović,  Sanja Kosijer i Dragan Vukmirović (Foto: Tris/H. Pavić)

Na konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine Šibensko-kninske županije jutros je za predsjednika izabran Nediljko Dujić, predsjednik ŽO HDZ-a, koji je istu dužnost obnašao i u prošlom sazivu.  Kako 21 izabrani vijećnik liste HDZ-a nije bio dovoljan za većinu u Skupštini koje broji 42 člana, na funkciju je izabran uz pomoć tri glasa SDSS.

Od  41 člana Županijske skupštine koliko ih se danas pojavilo na sjednici, HDZ i partneri imali su njih 21, SDP-HNS-HSU-HSS sedam, Nezavisna lista Stipe Petrine šest, Most četiri, SDSS tri. Tu je bio i Stevo Žeželj s Nezavisne liste Stipe Petrine kao predstavnik manjina, a sa sjednice je jedini izostao HDZ-ov Mario Glavnić. No, Glavinićev jedan glas nije bio presudan, budući da je HDZ formirao većinu uz pomoć tri vijećnika SDSS-a. S HDZ-ovcima su, naime, danas glasovali  Mirko Vojnović,  Sanja Kosijer i Dragan Vukmirović.

Županijska skupština – polaganje prisege (Foto: Tris/H. Pavić)

Sjednica Skupštine se odužila jer je Stipe Petrina inzistirao na poštivanju procedure, među ostalim, tražeći i da se zamrzavanje mandata ovjeri kod javnog bilježnika. Naime, Skupština je konstituirana uz glasove vijećnika koji nisu bili na izbornim listama, već su u Skupštinu stigli kad su se izabrani kandidati svojih mandata odrekli.

I Nediljko Dujić za predsjednika Skupštine i Tanja Radić Lakoš za zamjenicu izabrani su s 23 glasa, a sjednica je obilježena duelima Dujića i Stipe Petrine.

– Razlika mišljenja je bogatstvo demokracije, dok ima demokratske okvire – rekao je Dujić zahvaljujući onima koji su glasovali za njega, ali i onim koji su bili protiv ili suzdržani. Priznao je ipak da bi bio sretniji da se u Skupštini danas dogodilo ono što se dogodilo jučer na Gradskom vijeću Šibenika, gdje je Dragan Zlatović izabran za predsjednika jednoglasno.

Stipe Petrina. I Nediljko Dujić (Foto: Tris/H. Pavić)

No, Stipe Petrina inzistira na tvrdnji da je današnja sjednica Skupštine nelegalna.

– Nije jasno utvrđeno jesu li zamjenski vijećnici iz redova srpske nacionalne manjine izabrani u skladu sa Zakonom o izboru članova predstavničkih tijela. Vidite da je njihova većina jako tanka, da je iznuđena kupovinom ili nekom drugom nezakonitom radnjom. Vidjet ćemo hoćemo li ulagati prigovor, jer je to besmisleno u zemlji koja ne funkcionira kao pravna država – rekao nam je Petrina.

ZA (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI