Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
EKOLOGIJA / VODA
Foto:WWF/F.Bassemayousse

Kitovi u Sredozemnom moru otrovani plastikom

Foto:WWF/F.Bassemayousse

Povodom Svjetskog dana oceana i prve UN-ove konferencije o oceanima,WWF je objavio rezultate istraživanja koji pokazuju kontaminaciju plastikom kitova na Mediteranu.

Stručnjaci WWF-a analizirali su biopsije gotovo 100 morskih sisavaca (tri vrste kitova) koji žive u utočištu za morske sisavce Pelagos; najvećem zaštićenom području na Mediteranu, smještenom između Italije, Francuske i otoka Sardinije.
Rezultati ovog istraživanja također daju indikator stupnja plastičnog onečišćenja izvan granica spomenutog utočišta na cijelom Sredozemnom moru.Istraživanje pokazuje visoku kontaminaciju kitova ftalatima.
Ftalati su jedna od komponenti plastike, koji se obično nalaze u pakiranjima, zavjesama za tuširanje, kablovima, lakovima, lijekovima, bojama, itd. Ovi spojevi nalaze se i u kozmetici kao što su lak za nokte ili kosu, te u parfemima. Prosječnu koncentraciju DEHP-a (najtoksičnijeg ftalata) pronađenog u suhom tkivu kitova je 1060 μg / kg (koncentracija se smatra visoka iznad 300 μg / kg).
Ftalati se smatraju toksičnima i za ljude i životinje, s mogućim štetnim učincima na plodnost i razvoj fetusa. Vjeruje se da uzrokuju endokrine poremećaje, a neki od njih su klasificirani kao kancerogeni. Danas globalna proizvodnja ftalata iznosi tri milijuna tona godišnje.
-Kontaminacija kitova plastikom izaziva duboku zabrinutost za stanje oceana i trebala bi biti upozorenje za naše vlastito zdravlje. Sredozemno more svakodnevno je ugušeno bojom, kozmetičkim proizvodima i plastičnim vrećama, a naše društvo proizvodi tone plastike s nepovratnim djelovanjem na naša mora, rekao je  Giuseppe Di Carlo (WWF Mediterranean Marine Initiative).
 WWF zato potiče potrošače, industriju, vlade i obalne gradove da smanje uporabu plastičnih materijala, te ulože više napora u prikupljanje i recikliranje plastičnog otpada.
Problem plastičnog otpada raste izvan kontrole, svaki dan između 4,8 i 12,7 milijuna metričkih tona plastike ulazi u ocean, od kojih je 93% potrošački otpad. Gotovo 269.000 tona plastičnog otpada pluta na oceanima i morima, a sastoji se od 5000 milijardi čestica. Pod utjecajem sunca i valova, plastika se pretvara u manje čestice (manje od 5 mm) nazvane mikroplastika, koja se razgrađuje i po nekoliko stoljeća. Sredozemno more klasificira se kao šesto najveće područje za akumulaciju plastičnog otpada na planetu, s procjenom između 1000 i 3000 tona plastike – i prosječno 115.000 čestica mikroplastike po km2 – koja pluta na površini.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI