Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
GOSPODARSTVO
Kako znati gdje je friška domaća riba? Pratite oznaku “Preporučili ribari”!

Kako znati gdje je friška domaća riba? Pratite oznaku “Preporučili ribari”!

LAGUR “Galeb”(Lokalna akcijska grupa u ribarstvu specijalizirana za područje ribarstva, prerade ribe i akvakulture) povezala je lokalne ribare i ugostitelje u pilot projektu “Preporučili ribari”. Projekt financiran iz EU fonda za pomorstvo i ribarstvo ima za cilj promovirati domaće-lokalne proizvode ribarstva, prvenstveno plavu ribu, koja direktno od lokalnih ribara stiže u lokalne ugostiteljske objekte.

-U malim dalmatinskim mjestima pravilo je da najbolju preporuku o tome gdje pojesti domaću ribu mogu dati ribari jer najbolje znaju u kojim ugostiteljskim objektima završava njihov ulov. Da bismo ovu informaciju digli na viši nivo i prenijeli je do domaćih i inozemnih gostiju osmislili smo projekt “Preporučili ribari” koji bi trebao doprinijeti povećanoj vidljivosti ugostiteljskih objekata s ponudom lokalnih proizvoda ribarstva te njihovom boljem pozicioniranju na tržištu, istaknula je predstavljajući projekt voditeljica LAGUR-a Galeb, Meri Krnić.

Sa prezentacije projekta”Preporučili ribari” u Konobi Bepo u Tribunju

Ovim projektom stvara se i dodana vrijednost lokalnim proizvodima ribarstva, pomaže ribarsku zajednicu, povećava njihov prihod ali i omogućava veća zaposlenost. 
– Područje koje pokriva LAGUR “Galeb”, od Pirovca, otoka Murtera, Tribunja, Vodica pa do Skradina već je poznato po ribarskim aktivnostima, a mi ga želimo ovim projektom i dodatno brendirati prema gastronomskoj ponudi, dodaje Krnić.
Potencijal je u tom smislu velik jer je na tom području 166 ugostiteljskih objekata, a plava riba koja je othranila generacije na ovom području je još uvijek manje “prepoznata” kao visokovrijedna namirnica iako podatci o izlovu pokazuju kako od 3,5 tone ribe čak 2,9 tona čini upravo plava riba odnosno srdele i inćuni, objašnjava Krnić.
U projekt se uključilo 12 ugostiteljskih objekata koji će imati istaknuti znak odnosno oznaku kvalitete:”Preporučili ribari”, a koji je garancija kako se u njima može pronaći svježa riba lokalnih ribara.

Na slici ribar Filip Bolanča

Jedan od prvih 6 ribara uključenih u ovaj projekt je i Filip Bolanča iz Tribunja koji se ribarstvom profesionalno bavi već 8 godina. Iako nema problema s plasmanom ulovljene ribe, Bolanča ističe kako je projekt “Preporučili ribari” itekako dobrodošao:
-Šteta je da nam većina ulova završi u inozemstvu ili u tunogojilištima. Ovaj projekt ima potencijala i ima podršku lokalnih ribara koji su i do sada bili povezani sa lokalnim ugostiteljima. No ovako se stvara jedna prepoznatljiva priča koja koristi i ribarima i ugostiteljima i gostima.
U okviru projekta pokrenuta je i dvojezična web stranica PREPORUČILI RIBARI, na kojoj se u bazi podataka mogu lako naći svi “umreženi” ugostiteljski objekti i ribari ali i podatak o kretanju njihovih brodova odnosno jesu li i kada izašli na more. Tako da “svog ribara i ribu” možete pratiti od mora do stola!

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI