Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
POLITIKA
Ivan Vrdoljak podnio ostavku na sve stranačke funkcije!

Ivan Vrdoljak podnio ostavku na sve stranačke funkcije!

Andrej Plenković nije večeras mogao odahnuti iako je u svojoj stranci dobio jednoglasnu potporu Predsjedništva za koaliranje s HNS-om. Ivan Vrdoljak nije mogao s takvom potporom računati u svojoj stranci, pa je, shvaćajući da njegov prijedlog za paktiranje sa HDZ-om vodi u raskol HNS-a, podnio ostvaku na sve svoje stranačke funkcije. Spekulira se da bi dužnost predsjednice „narodnjaka“ mogla preuzeti Anka Mrak Taritaš.

Na stolu je doista bila „nemoralna ponuda“ iz HDZ-a potencijalnom partneru, četiri ministarstva i mjesto potpredsjednika u Vladi. No, iako obilati „darovi“ u HNS-u nisu naišli na oduševljenje. Satima je trajao sastanak Predsjedništva HNS-a iza zatvorenih vrata, navodno je bilo i povišenih tonova i svađa, i na kraju Vrdoljakov uzmak.
Nešto iza 22 sata Ivan Vrdoljak kratko se obratio novinarima i objasnio da je od prijedloga za suradnju s HDZ-om odustao kad je vidio da to vodi u raskol HNS-a, a tako nešto nije mogao dozvoliti jer. I zato je reterirao, i stavio na stol svoju ostavku.
-Nakon duge rasprave je postalo očito da će se stranka podijeliti i odlučio sam predložiti Predsjedništvu da ne ide u Vladu s HDZ-om i da podnosim ostavku na sve političke funkcije. Imao sam iskrenu namjeru izvući Hrvatsku iz političkih rovova, ali odluka da se dijeli stranka nema cijenu koju bih dozvolio. To je bilo moje dijete i ja se povlačim sa svih funkcija. Stranka je usvojila odluku koju sam predložio i za nju glasao- ne ulazimo u Vladu- izjavio je Vrdoljak.
Znalo se i prije sjednice Predsjedništva da nikakvo preslagivanje s HDZ-om ne prihvaćaju Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, Nada Turina Đurić i Beus Richenberg. Svi četvero su ne samo visokopozicionirani u stranci, nego i saborski zastupnici. Njihovu potporu u Saboru Plenković za novu većinu ne bi dobio.
I tako je HNS od mogućeg bitnog aktera u Vladi, s nekoliko ministarskih resora, među kojima je trebao biti i resor znanosti i obrazovanja, navodno, glavni Vrdoljakov motiv za potporu Plenkoviću, iz ove kontroverzne, za mnoge licemjerne i neprincipijelne, obrtničko-trgovačke priče izašao znatno slabiji negoli je u nju ušao. A zadnji CRO Demoskop, istraživanje javnog raspoloženja građana, provedeno na 1300 ispitanika, pokazuje da im rejting ne prelazi 3 posto. Nakon ove nimalo slavne epizode mogao bi pasti i niže…
A što će i kako će nakon ovakvog epiloga Andrej Plenković koji još skuplja glasove u parlamentu za neku novu presloženu većinu, vidjet ćemo narednih dana. Predsjedništvo HDZ-a dalo mu je podršku, unatoč otporu koji je u dijelu stranke bio prema HNS-u snažniji nego prema SDP-u,  no pitanje je što će s tim ako u Saboru nema više s kim pregovarati. Izbori u rujnu čine se sve izglednijim.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI