Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
IZDVOJENO
Ivan Čehok u Nu2: Otići u saborsku mirovinu s 47 nije moralno ali…

Ivan Čehok u Nu2:
Otići u saborsku mirovinu s 47 nije moralno ali…

Hrvatska kao nedovršena država, država u stalnom nastajanju za koju se uvijek iznova moramo boriti – tako varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok vidi Hrvatsku na 26. obljetnicu njezina postojanja.

Ni u Varaždinu, ni diljem Hrvatske nije doživio neugodnosti zbog uhićenja i optužbi. Kaže to ga nije zanimalo niti je to snažno doživljavao.
Smatra da se nasukao na “plićaku pravosudnih transformacija” i Zakonu o kaznenom postupku (ZKP) koji je davao pretorijanske ovlasti istražiteljima:-Nismo u pravom smislu postigli da budemo pravna država kao što su to uređene europske države. Ustavni sud je taj ZKP proglasio neustavnim u mnogim, bitnim stvarima.

Sa 47 godina u saborsku mirovinu

Tijekom zadnjih šest godina, koliko nije bio politički aktivan, Čehok je živio od saborske mirovine u koju je ušao kad je imao samo 47 godina. Na pitanje Stankovića je li to moralno – odgovara da nije.
-Istina je da sam se bio zalagao da se povlaštena saborska mirovina ukine. Ali meni je dobro došla da mogu na miru pripremati procese.To je bila situacijska, prisilna akcija kako bih se mogao posvetiti procesima koji su bili ispred mene. Mogao sam raditi na sveučilištu, no nisam želio kontaminirati akademsku zajednicu. Htio sam da istražiteljski organi imaju čistu situaciju, rekao je Čehok.
Na pitanje zašto se odlučio za povratak u politiku nakon šest godina izbivanja, rekao je da se vratio kako bi utjecao na to da se nikome više ne dogodi ono što se njemu dogodilo.
-Drugi motiv bila je anketa od prije godinu dana koja je pokazivala da bi mi građani iskazali veliko povjerenje na izborima. Dobio sam dojam da moram odgovoriti i vratiti dug građanima te se kandidirati, istaknuo je Čehok.

Glava na centru, a torzo na desnici…

Govoreći o koaliciji HNS-a i HDZ-a, Čehok je rekao kako je za HNS “bolji preljub s Plenkovićem, nego brak s Bernardićem”.
HNS je po ideološkom pitanju jako problematična stranka. Vlahušić je desniji od mene i Budiše. HNS je u koaliciju ušao iz straha od budućih izbora te prvenstveno rezultata Hasanbegovića i Esih. HNS je u paničnom strahu od desnice.
Govoreći o HDZ-u Čehok je istaknuo kao je stranka u opasnosti “jer im je glava na centru, a torzo na desnici… a tijelo poslušno slijedi ono što mu glava govori”.
Čehok smatra kako je lijevo i desno u Hrvatskoj promašeno jer nema prave ljevice kao socijaldemokratske, kao ni desnice kao prave demokršćanske.
Nikad radnici nisu imali manja prava nego onda kad je SDP-ova vlada donosila zakone. Nemamo profiliranu ni ljevicu i desnicu.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI