Neovisni novinarski portal
18.4.2021.
KULTURA
Vesna Mačković u spotu 'Kikiriki'

Hrvatska i Srbija u naturalističkim igrama gramzivosti

Vesna Mačković u spotu 'Kikiriki'

Singl „Kikiriki“ u režiji redateljice Ane Opalić ujedno je i najava predstave „Zlatna medalja“, tj. performasa tijela u izazovu Vesne Mačković koja će uz tehničku i trenersku podršku pažljivo odabrane ekipe postavljati nekoliko egzistencijalnih pitanja na premijeri 18. lipnja (u 20 sati) u sklopu Festivala perforacije u Zagrebačkom plesnom centru.

Predstava “Zlatna medalja” se kritički osvrće na komercijalni sport, navijačke nacionalističke mentalitete, ali i pogrešnost natjecanja općenito, kako paraolimpijskog tako i umjetničkog. Tekst pjesme sastavljen dobrim dijelom od svima dobro poznatih šovinističkih i nacionalističkih parola nudi zanimljivu koliziju sa stvarnim posljedničnim stvarima poput neimaštine i iseljavanja.
Upravo spot Vesne Mačković i članova grupa Radost! to i poentira. Vesna Mačković je nagrađivana hrvatska umjetnica koja se bavi eksperimentalnim kazalištem, suvremenim plesom, performansom i video umjetnošću. Dobitnica je 3. nagrade za suvremenu umjetnost THT@MSU 2016. godine za video performans “Pozdrav’”snimljen sa snimateljicom Anom Opalić s kojom je odlučila zajednički ući i u ovaj projekt.

– Vrednovanje „igara” u konceptu „kruha i igara” dovodi se u pitanje kada igre postanu nadri-igre, nad-igre i ne-igre. Kada igre postanu natjecanja, idolopoklonstvo i (samo)ubojstvo. Kada igre više nisu igre, ali nisu ni više od igara. One postaju sve manje i manje igre dok s vremenom potpuno ne nestanu iz same svoje definicije, a riječ „igre” poprimi najraznija druga(čija) značenja. U ovom performansu bit će dodijeljeno nekoliko zlatnih medalja i pobjedničkih pehara. Na publici je da prosudi jesu li priznanja i nagrade korektno raspodijeljeni – izjavila je Vesna Mačković ususret premijeri koja će se održati u nedjelju 18. lipnja s početkom u 20 sati u sklopu Festivala perforacije u Zagrebačkom plesnom centru.
Cijelu svečanu dodjelu kako i priliči pratit će poticajna navijačka glazba benda Radost!, a cijeli soundtrack predstave bit će uskoro dobavljiv na CD-u grupe Radost!.
Uz informacije o predstavi važno je znati: Festival perforacije i ova predstava dio su inicijative „Umjetnost dostupna svima“ prema kojoj se ulaznice samo rezerviraju, a posjetitelji pri izlasku s predstave plaćaju željeni iznos ovisno o svom životnom standardu i zadovoljstvu primljenim sadržajem. Rezervacije se šalju na e-mail s naznakom naziva predstave i broja komada: perforacije@gmail.com.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI