Neovisni novinarski portal
7.3.2021.
FILM
Dana Budisavljević (foto: Factum)

Film:
Euroimages podupire Akciju D.B. redateljice Dane Budisavljević

Dana Budisavljević (foto: Factum)

Iz Hrvatskog audiovizualnog centra javljaju o još jednom priznanju hrvatskom filmu. Dugometražni film Akcija D.B. u režiji Dane Budsisavljević, a po zajedničkom scenariju redateljice i Jelene Paljan, odabran je za financiranje iz fonda Euroimages. U nastavku je vijest iz HAVC-a.

Upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages na svojoj je 147. sjednici, koja je održana od 19. do 23. lipnja u Bratislavi, podržao ukupno 25 dugometražnih europskih koprodukcija igranog filma, 1 dokumentarnog filma i 1 animiranog, a među njima je i film Akcija D.B. (radnog naslova Dianina lista) redateljice Dane Budisavljević u koprodukciji Hrvatske, Slovenije i Srbije s iznosom od 160.000 eura.
Akcija D.B. redateljice Dane Budisavljević nastaje po scenariju Dane Budisavljević i Jelene Paljan. Direktor fotografije je Jasenko Rasol, scenografi su Dušan Milavec i Veronika Radman, kostimografkinja Martina Granić, a majstorica maske Mojca Gorogranc Petrushevska. Producentice filma su Miljenka Čogelja i Olinka Vištica iz Hulahopa, izvršna je producentica Tena Gojić, a koproducenti Vlado Bulajić (Slovenija) i Snežana Penev (Srbija). U glavnoj ulozi nastupa Alma Prica, a u sporednim ulogama joj se pridružuju Mirjana Karanović i Ermin Bravo.
Akcija D.B. je igrano dokumentarni film zasnovan na istinitoj priči o jednom od najvećih pothvata spašavanja djece u Drugom svjetskom ratu i iznimnoj ženi koja ga je provela – Diani Budisavljević. U Akciji D.B., kako ju je Diana nazivala, spašeno je više od 10.000 djece, ali je zbog povijesnih preokreta njezina priča ostala neispričana.
Razvoj ovog projekta pomogli su Hrvatski audiovizualni centar i program MEDIA. Produkciju sufinanciraju Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski sklad i Filmski centar Srbije.
Među ostalim podržanim naslovima su i novi filmovi istaknutih redatelja kao što su Terry Gilliam, Matteo Garrone, Asghar Farhadi, Pawel Pawlikovski, Laszlo Nemesz i drugi.

Dana Budisavljević (foto: Factum)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI