Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
POLITIKA
Prvić (Foto: FB)

Nisu ratne, nego brodske trube – Pokret otoka u obrani prava na plažu

Prvić (Foto: FB)

Upozoravajući na netransparentno donošenje Zakona o koncesijama koji bi mogao dugoročno naštetiti priobalju, jutros su od 9 do 12 trubili hrvatski otoci i obala. Akciji Pokreta otoka i više od 60 prijateljskih inicijativa, udruga, lokalnih samouprava, tvrtki  pridružile su se stotine otočana i građana diljem Jadrana. Na Prviću su bili i lokalni političari.

Kako javlja Pokret otoka, u akciji “Čujete li svoje otoke, svoju obalu?” sudjelovali su Cres, Rab, Silba, Mali Losinj, Zlarin, Prvić, Šolta, Vis, Hvar, Brač, Korčula, Biševo, Makarska, Trogir, Split, Dubrovnik… Otočani i građani su glasno i jasno poručili: Želimo sudjelovati u odlukama o otocima i obali. Vratite Zakon o koncesijama na Javnu raspravu!

 Na Prviću su jutros akciju došli podržati i lokalni političari: Stipe Petrina, nezavisni načelnik Općine Primošten i županijski vijećnik, nezavisna Sanja Radin-Mačukat, vijećnica Gradskog vijeća Vodica, Ivica Ledenko, Mostov član Gradskog vijeća Vodica i Županijske skupštine te Lovre Crvelin, vijećnik Općinskog vijeća Tisnog iz redova Živog zida.

Makarska – foto: Pokret otoka

– Sutra se u Saboru glasuje o tom zakonu. Ja vam kažem, taj će zakon na nažalost proći, ali tu borba ne prestaje. Mještani i otočani na koncu moraju doći u poziciju da odlučuju o koncesijama – rekao je Stipe Petrina, upozorivši kako su u Hrvatskoj gotovo sve obveze deventralizirane, a sredstva su centralizirala.
 Ivica Ledenko je obećao da će se glas otočana čuti u Gradsko vijeću i Županijskoj skupštini.
– Itekako je važno da se danas s hrvatskih otoka pošalje poruka, ali borba se mora voditi unutar institucija – rekao je Ledenko.
Lovre Crvelin je Prvićanima poručio kako Živi zid podržava njihove zahtjeve.
– Vi sami najbolje možete znati što je za vaše selo najbolje. Zato Živi zid u Saboru neće podržati ovakav zakon. S ovog bih mjesta htio i apelirati i na vijećnike grada Vodica da ne podrže vlast. HDZ ovdje nema većinu. Borite se za nove izbore – rekao je Crvelin.
Sanja Radin Mačukat je izrazila nadu da će prevladati razum, ne samo u Gradskom vijeću Vodica i Županijskoj skupštini.
– Očekujem da će se konačno početi razmišljati o dobrobiti ovoga naroda. Mislim da je dosta bilo toga da se odluke donose samo za interesne skupine, kako je bilo i ovdje u Prviću da bi se pogodovalo interesnoj skupini, da bi se betoniralo obalu. Dosta smo šutili – rekla je Mačukat.
dosta smo šutili

Kako ističe Pokret otoka, ovaj je događaj ujedno i najava sutrašnjeg prosvjeda na Markovom trgu koji će započeti u 8:30 pred Saborom.

– Saborskim će se zastupnicima ponovno podijeliti naši zahtjevi i amandmani na sporni Zakon te ih pozvati da sutra glasaju PROTIV donošenja štetnog Zakona o koncesijama i ZA uključivanje javnosti u njegovu izradu!Pozivamo svih da nam se pridruže i podrže ovu akciju te sutra u Zagrebu jasno i glasno poručimo Vladi RH i svim saborskim zastupnicima da ne damo naše otoke i obalu! – najavljuje Pokretu otoka.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI