Neovisni novinarski portal
12.4.2021.
DOMOVINSKI RAT / POLITIKA
Svečana akademija u Katoličkoj osnovnoj školi (Foto: Tris/H. Pavić)

Bivši zapovjednik 113. brigade Mate Viduka političarima:
‘Učinite da narod može pristojno živjeti od poštenog rada’

Svečana akademija u Katoličkoj osnovnoj školi (Foto: Tris/H. Pavić)

Skromnom svečanošću u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku danas je proslavljena  26. obljetnice osnutka šibenske 113. brigade Hrvatske vojske.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća pod spomenikom smrtno stradalim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu i na gradskom groblju Kvanj te svete mise za sve poginule i stradale branitelje koja je održana u kapelici u nekadašnjoj vojarni HV-a Bribirski knezovi,  u Katoličkoj osnovnoj školi održana je svečana akademija na kojoj su uz nekadašnje zapovjednike i nekolicinu pripadnika 113. brigade sudjelovali izaslanici ministra obrane, načelnika Glavnog stožera, ministra branitelja, šibenskog biskupa…

– Ono što u ovom momentu želim posebno naglasiti, mi se ne stidimo ničega što smo i kako smo uradili. Što što smo umjeli, znali i mogli, mi smo i učinili. No, mi branitelji smo na kraju rata zaboravili reći onima koji su došli poslije nas: gospodo, idite našim putem, izvršite zadaću kako smo izvršili mi i vodite ovaj narod do cilja, da on svojim poštenim radom može pristojno živjeti, ali u slobodnoj i nama dragoj Hrvatskoj, a ne bilo gdje i bilo kako – poručio je ratni zapovjednik 113. brigade Mate Viduka.

Brigada je ustrojena 19. lipnja 1991.godine. Postrojba je sudjelovala u svim značajnijim bojnim akcijama i operacijama Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata,ravnopravno  s elitnim gardijskim brigadama. U ratu je brigada je imala 67 poginula pripadnika i više od četiri stotine ranjenih. Rasformirana je u travnju 2000. godine.

Ratni zapovjednik 113. brigade Mate Viduka (Foto: Tris/H. Pavić)

Svečana akademija u dvorani Katoličke osnovne škole (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI