Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
POLITIKA
Ilustracija, arhiva (foto: HINA/Lana Slivar Dominić)

Zlatko Hasanbegović nije više član HDZ-a!

Ilustracija, arhiva (foto: HINA/Lana Slivar Dominić)

Zlatko Hasanbegović nije više član HDZ-a. Na njegovu današnju konferenciju za novinare odgovor je stigao ekspeditivno. – Sam je sebe isključio iz stranke kad se odlučio svrstati na listu Brune Esih- konstatirao je Milijan Brkić, napominjući da je takvih slučajeva bilo i dosad, ali mu nije jasno zašto takav potez vuče baš sada kad su svi pokazatelji gospodarskog oporavka, zahvaljujući vladi HDZ-a, pozitivni.

Hasanbegović u svom obraćanju javnosti nije štedio od žestoke kritike ni Andreja Plenkovića ni „uži kabinet stranačkog vodstva“ koje je hazarderski razvrglo koaliciju s Mostom mimo bilo kakvih konzultacija sa stranačkim tijelima, govorio je ogorčeni ex-ministar kulture.
Sjetio se Hasabegović i dramatičnog pisma HDZ-ovih europarlamentaraca u mandatu premijera Tihomira Oreškovića, koje je supotpisao i Andrej Plenković, a kojim se plediralo svojedobno na zastupnike te stranke u Hrvatskom saboru da glasaju po svojoj savjesti a ne po stranačkom ( Karamarkovom ) naputku, vodeći računa o dobrobiti Hrvatske.
Sjetio se i drčnog Plenkovićevog istupa na Općem saboru HDZ-a kada je kolegama poručio da stranka ne smije biti talac nijednog svoga člana, pa ni Tomislava Karamarka, tadašnjeg šefa Partije. Zbog tog poziva na neposluh nije trpio nikakvih stranačkih sankcija. No, zanimljivo je kako je upravo taj isti Plenković doveo HDZ u poziciju taoca ministra financija Zdravka Marića koji čak nije ni član stranke, pripomenuo je novi HDZ-ov „otpadnik“.
– Plenković je opetovano hazarderski ugrozio opstojnost Vlade i iako je HDZ i dalje favorit na potencijalnim izborima, odlučio sam staviti na kocku svoju političku sudbinu, ne prepuštajući je ničijoj samovolji ili hiru- kazao je Hasanbegović, napominjući kako u stranci ima puno onih koji dijele s njim iste nade i bojazni. Narod je, dodao je, dvaput u zadnjih godinu i pol, dao većinsko povjerenje HDZ-u, svjedočeći da ne želi da ovom državom upravljaju SDP, HNS, IDS i SDSS „notornog Milorada Pupovca“…Ali tu je volju građana Plenković, u konzultaciji sa svojim političkim mentorima Franjom Gregurićem, Nikicom Valentićem i Vladimirom Šeksom izigrao i odlučio koalirati s malim strankama. Na isti je način, smatra Hasanbegović, nametnuo HDZ-u i „višestrukog prebjega“ Dragu Prgometa kao kandidata za gradonačelnika Zagreba.
Za njega je pojava Brune Esih na političkoj sceni novo svjetlo na obzoru, naznaka da se pojavljuju novi ljudi u hrvatskoj politici, bez komunističkih hipoteka i sklonosti korupciji.
Ostavku nije podnio, ali o tome će ionako, kao i o svemu dosad, osobno odlučiti Plenković, savjetujući se eventualno sa Šeksom i Božinovićem, oni koji ionako odlučuju o svemu- rekao je Hasanbegović, naglašavajući kako iza njegova obraćanja ne stoji nikakva prikrivena skupina niti bilo kakvi mentori.
U vrijeme njegova javnog obraćanja Hasanbegović je još formalno bio član Predsjedništva HDZ-a. No, njegov se status ubrzo radikalno promijenio. Kako je Plenković u nedjelju najavio, tako je danas i učinio. –„ Onaj tko na izbore ide na drugoj listi, ne može biti član HDZ-a.“ Pa makar bio i Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik na čiju ruku Plenković i dalje želi računati, kao možebitnu izvanstranačku potporu. Toliko o uvjerljivosti i stabilnosti vladajuće HDZ većine koja je, kako to veli šef stranke, u recentnoj političkoj farsi- pobijedila.
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI