Neovisni novinarski portal
27.7.2021.
SCENA
Arhiva: Marko Perković Thompson - koncert u Kninu (Foto TRIS /H. Pavić)

Zabranjen Thompsonov koncert u Mariboru

Arhiva: Marko Perković Thompson - koncert u Kninu (Foto TRIS /H. Pavić)

– Nećemo u Maribor, nismo ni prije – mogli bi zapjevati neveseli štovatelji glazbe Marka Perkovića Thompsona.
Naime, u subotu, 20. svibnja 2017. u 22 sata u Festivalnoj dvorani Lent u Mariboru s cijenom ulaznice od 26,50 € trebao je nastupiti Thompson, no čini se kako neće. Slovenski dnevni list Delo javlja kako je mariborska gradska vlast potvrdila zahtjev Policijske uprave te je zabranila Thompsonov koncert u Mariboru. Policija ističe kako ima informacije po kojima zaključuju kako bi održavanje tog koncerta bio veliki sigurnosni rizik.

– Na odluku se može uložiti žalba u roku od tri dana. Organizator koncerta Milan Trol je već najavio žalbu, no to neće obustaviti izvršenje odluke o zabrani. Žalba će se rješavati u roku tri dana od primitka – kako piše Delo, prema čemu proizlazi da od koncerta ‘hrvaškega glasbenika‘ Thompsona u Sloveniji ovaj vikend neće biti ništa.
Ksenija Klampfer iz mariborske gradske uprave pojašnjava kako postoje zakonski uvjeti za takvu mjeru jer je policija procjenila o povećanom riziku po sigurnost, a jer bi koncert mogao biti iskorišten za ‘izvršenje kažnjivih ponašanja’.
Kako se pojašnjava, problem nastaje i zbog prodaje ulaznica u Austriji i Hrvatskoj, a posebno stoga jer je u Austriji Thompsonov koncert bio zabranjen zbog sličnih razloga.
– Na koncertu bi mogli biti nazočni pojedinci iz sredina u kojima su koncerti glazbenika zabranjeni, kao i radikalni sljedbenici iz Hrvatske, a organizator nema nikakav uvid u kategorije posjetitelja, što znači kako je posrijedi događaj koji je prijetnja redu i miru. Policija ima i informacije o skupu skupu protivnika koncerta, pa je sigurnosni rizik dodatno povećan – pojašnjava K. Klampfer.
Kako piše Delo, Thompson koncert u Mariboru je otkad je najavljen donio niz problema, pa tako i gradonačelniku Maribora Andreju Fištravcu, te predsjedniku Parlamenta Milanu Brglezu. Neki smatraju i kako je zabrana koncerta neprimjerena.
– Priča bi dobila političku notu – zaključuje predsjednik Komisije za nadzor obavještajnih i sigurnosnih službi Branko Grims, a jer je oporbeni SDS za sutra (četvrtak) sazvao hitan sastanak te komisije na kojoj će biti jedini predmet rasprave zabrana koncerta.
Organizator koncerta Trol stalno naglašava kako je to ‘samo glazbeni događaj’, te kao i Thompson odbacuje sve kritike.
U intervjuju za RTV Sloveniju je Thompson kazao kako je to ‘kleveta na njegov račun, te da svojim pjesmama i glazbom predstavlja svjetonazor koji zagovara ljubav prema Bogu, obitelji, domovini i narodu’.
Thompson je kazao kako će se obratiti slovenskom predsjedniku, te hrvatskoj diplomaciji.

Arhiva: Marko Perković Thompson – koncert u Kninu (Foto TRIS /H. Pavić)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI