Neovisni novinarski portal
20.4.2021.
(NE)ZANIMLJIVOSTI / SVIJET
Slatkiši iz Bugarske (Foto: Tris/H. Pavić)

Svaka sličnost s ‘Čokolindom’ je posve slučajna:
Za Dan Europe u OŠ Vrpolje stigle grickalice i slatkiši iz 12 europskih zemalja

Slatkiši iz Bugarske (Foto: Tris/H. Pavić)

Europski tjedan obuhvaća dva važna datuma suvremene europske povijesti: 5. svibnja, dan osnivanja Vijeća Europe, i 9. svibnja, Dan Europe, kojim se označava početak nastanka Europske unije. Svake godine tisuće ljudi sudjeluju u posjetima i raspravama, prisustvuju koncertima i drugim događanjima kako bi obilježili taj dan i podizali svijest o EU-u. U Vrpolju kraj Šibenika ova je proslava posebna.

Povodom Dana Europe u Osnovnoj školi Vrpolje kod Šibenika osmislili su vrlo zanimljiv projekt – učitelji i đaci ove škole preko e-twiningsa povezali su se s učiteljima i đacima iz 12 osnovnih škola iz 12 europskih država. Priredili su prezentaciju onoga što su naučili o tim državama uz jedan djeci vrlo zanimljiv detalj –  kolege đaci iz Bugarske, Češke, Španjolske, Portugala, Italije, Njemačke, Slovačke, Mađarske, Norveške, Finske, Švedske, Slovenije i Velike Britanije u Vrpolje su poslali 12 kutija s nacionalnim grickalicama i slatkišima.

Dan Europe u OŠ Vrpolje (Foto: Tris/H. Pavić)

– Bugarska je najveći proizvođač ruža na svijetu. Jedina je zemlja koja nikad od svog osnutka nije mijenjala svoje ime. Sofija, glavni grad Bugarske, je najstariji glavni grad u Europi. Bugari klimaju glavom za ne, a vrte glavom lijevo-desno za da. Bugari su narod čiji pripadnici baš svaki dan konzumiraju jogurt. Bugarska atletičarka Stefka Kostadinova drži svjetski rekord u skoku u vis sa 2,09 metara koji i danas nakon 28 godina nije oboren. To je najdugovječniji rekord u svijetu sporta. U Bugarskoj živi baba Vanga, proročica čija se proročanstva uistinu ostvaruju… – obznanili su kolegama učenici 8. razreda Andrija Vučak i Paula Burazer.
Po nekoliko učenika, uz pomoć glazbe i videa s projektora, upriličilo je ovakvo petminutno predstavljanje svake države, a onda je uslijedilo najzanimljiviji dio – degustacija grickalica i slatkiša koje su vršnjaci u 12 europskih država izabrali da prezentiraju njihovu zemlju.
Osim okusa, djeci je bio vrlo zanimljiv i dizajn njihove ambalaže. Projekt su uz pomoć djece osmislili i proveli profesorica zemljopisa Antonija Petković i profesor talijanskog jezika Karlo Klarin. Svaka od 12 europskih škola poslala je paket u vrijednosti od 15 eura ili oko 100 kuna.

Dan Europe u OŠ Vrpolje (Foto: Tris/H. Pavić)

– Među ostalim, po izgledu svakog od ovih stolova može se vidjeti i velika razlika u vrijednosti novca u različitim zemljama – rekao je Klarin, pokazujući razliku između prepunog stola bugarskih slatkiša i vrlo ‘prozračanog’ stola s njemačkima.
Svim europskim školama koje su poslale pakete vrpoljački đaci uzvraćaju istom mjere – svaka će dobiti pun paket hrvatskih grickalica i slatkiša koji će dalekim kolegama biti jednako egzotični kao što su Vrpoljčanima danas bili egzotični njihovi.
Iako na spomen škole i dijeljenja slatkiša iz stranih zemalja svakome na pamet padne ‘afera Čokolinda’, u OŠ Vrpolje ovakve paralele ne smatraju umjesnima. Slatkiši i grickalice iz stranih država ovdje su dobrodošli.

Evo i fotogalerije s ovog zanimljivog školskog eventa:

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI