Neovisni novinarski portal
21.6.2021.
FILM / KULTURA
(Foto: Jozica Krnić)

Supertoon 2017:
Jaka konkurencija i još jači popratni program

(Foto: Jozica Krnić)

Pet natjecateljskih kategorija, 163 filma u konkurenciji i preko 250 filmova u popratnom programu, obilježit će ovogodišnji Supertoon, Međunarodni festival animacije u Šibeniku, koji će biti održan od 16. do 21. srpnja.

Filmovi i ostali programi bit će održavani na Gorici, zatim na Trgu Ivana Pavla II, ispred OŠ Fausta Vrančića, u Gradskoj vijećnici, u galeriji sv. Krševana te u Gradskoj knjižnici, šibenskom HNK-u i press centru HND-a.
– Jedna od novosti je i međunarodna natjecateljska kategorija kratkih studentskih filmova. Preko stotinu fakulteta i akademija poslalo nam je animirane uratke svojih studenata. U toj će kategoriji biti prikazana 34 filma – rekao je Petar Trebotić, član organizacijskog odbora festivala.
Šibenik, kao domaćin Međunarodnog dječjeg festivala ima “najmlađu publiku najvećih očekivanja”, stoga će Supertoon posvetiti posebnu pozornost dječjem programu. U konkurenciji dječjeg animiranog filma bit će prikazano 26 filmova iz 21 zemlje.

Slave Lukarov i Petar Trebotić, glavni i odgovorni supertunovci (Foto: Jozica Krnić)

Supertoon je poznat i po prikazivanju animiranih videospotova iz cijelog svijeta, pa će tako i ove godine, najavili su organizatori, biti prikazano 50 filmova iz 29 zemalja, od kojih su neki rađeni za bendove poput Gorillaz i Oasis.
Posljednja službena kategorija je kategorija namjenskog filma u kojoj će gledatelji moći vidjeti kako kompanije koriste animaciju za svoju promociju. U kategoriji će biti prikazano 30 reklama iz 12 zemalja, a neke od njih su rađene za CNN, Red Bull, Cartoon Network i Disney..
Direktor Supertoon festivala Slave Lukarov otkrio je detalje bogatog popratnog programa: – U sklopu programa bit će i razgovori s autorima, predstavljanje škola i studija. Bit će tu i retrospektivnih projekcija, izložbi i poznatih gostiju koji će prezentirati svoj rad. Ove godine će se u sklopu festivala organizirati dvije radionice, dječja Planktoon, koju vodi Marko Zdravković te studentska radionica VJinga i mappinga objekta Supervision, koju će voditi Natko Stipaničev, a na koju su pozvani studenti s hrvatskih i europskih studija animacije.
Lukarov i Trebotić obznanili su i da je raspisan natječaj za volontere te su posebno naglasili da je vizualni identitet ovogodišnjeg Supertoona djelo poznatog umjetnika Mirona Milića.
Ulazi na sve projekcije i programe Supertoona bit će besplatni.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI