Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
FILM / KULTURA / POLITIKA
Subversive Festival: Europska ljevica protiv novog svjetskog (ne)reda

Subversive Festival:
Europska ljevica protiv novog svjetskog (ne)reda

Subversive Festival će u bogatom trotjednom programu od 2. do 20. svibnja ugostiti više od 100 intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista iz cijeloga svijeta. Festival se službeno otvara se u nedjelju, 7. svibnja igranim filmom Mladi Karl Marx (La jeune Karl Marx) haićanskog aktivista i bivšeg ministra kulture Raoula Pecka o ranim Marxovim danima i rađanju Komunističke lige.

U svojim je potragama za alternativama „postneoliberalnom društvu“ David Harvey proglasio kapitalističku proizvodnju i distribuciju duboko nemoralnom i destruktivnom uz radikalan zaključak: „Divlji kapitalizam treba biti priveden na suđenje zbog zločina prema čovječnosti kao i zbog zločina protiv prirode“. Zadaća revolucionarne ljevice, u godini 100. obljetnice Oktobarske revolucije i 150. godišnjice objavljivanja Marxova Kapitala i dalje je – govoriti, pisati i boriti se za drugačiji svijet. 10. Subversive Festival pokušat će to učiniti barem jednim dijelom i ove godine, u bogatom trotjednom programu od 2. do 20. svibnja.
Festival će ugostiti više od 100 intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista iz cijeloga svijeta na nekoliko lokacija: u Kinu Europa i Kulturno informativnom centru (KIC) te Fakultetu političkih znanosti, Ekonomskom i Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Rijeci.
Od 2. do 6. svibnja festival počinje drugom u nizu regionalnih konferencija EUROPOLY, multidisciplinarnim projektom u organizaciji udruga Bijeli val (Hrvatska), Krokodil (Srbija), Crvena (Bosna i Hercegovina) i BLOCKFREI (Austrija). Nastavak slijedi  od 7. do 14. svibnja u kinima Europa i KIC, s preko 50 naslova i natjecateljskim programom filmova koji će se natjecati za nagradu Wild Dreamer.

10. Subversive Film Festival otvara se u nedjelju, 7. svibnja u 20 h u kinu Europa, igranim filmom Mladi Karl Marx (La jeune Karl Marx) haićanskog aktivista i bivšeg ministra kulture Raoula Pecka o ranim Marxovim danima i rađanju Komunističke lige.
Od filmova u natjecateljskom programu izdvajamo dokumentarni film Politika, priručnik za upotrebu (Política, manual de instrucciones) redatelja Fernanda Leóna de Aranoe koji ulazi u madridsku središnjicu Podemosa i kamerom proviruje iza njezinih kulisa. Više od 500 sati snimljenog materijala destilirano je u dvosatni komad koji pedantno sondira Podemosove unutarnje krize i njihove pokušaje razbijanja španjolske političke dihotomije.
Tu je i Štakorski film (Rat Film) baltimorskog pankera Thea Anthonyja, etnografska studija o institucionalnom rasizmu koja promatra povijest jednog grada kroz njegov odnos prema štakorima koji su ga okupirali. U psihološkom trileru Stilistica (Personal Shopper) jednog od najcjenjenijih suvremenih francuskih sineasta Oliviera Assayasa, njegova nova muza Kristen Stewart uhvaćena je u bizarnoj (spiritističkoj) seansi s misterioznim entitetom koji je proganja.
Tu su i tri filma koji se bave migracijama, izbjeglištvom i kulturalnim dilemama. U Velikom zidu (The Great Wall), mladog irskog redatelja Tadhga O’Sullivana, Kafkina alegorijska priča Na izgradnji kineskog zida dobiva posve novo značenje u diskursu tvrđave Europe. U Evanđelju (Vangelo) veliki kazališni glumac i sineast Pippo Delbono ulazi u prihvatilište za izbjeglice u Astiju. Jubilarno 10. izdanje Subversive Film Festivala donosi i sumanutu postkolonijalnu satiru Antonina Peretjatka Zakon džungle (La loi de la jungle), te potresni dokumentarac Lov na duhove (Istiyad Ashbah) Palestinca Raeda Andonija.
Za kraj festivala, od 14. do 20. svibnja slijedi tridesetak predavanja, okruglih stolova i panel rasprava u sklopu festivalske konferencije, Subversive foruma te Mediteranskog i AlterEkonomskog foruma kao i Škole suvremene humanistike. Najveća „zvijezda“ ovogodišnje konferencije svakako je jedan od najznačajnijih postkejnezijanaca James K. Galbraith, savjetnik američkog predsjedničkog kandidata Bernieja Sandersa te profesor ekonomije na sveučilištu Austin u Teksasu, koji će na festivalu održati predavanje 15. svibnja u 21 sat u Kinu Europa na temu ekonomskog rasta i uloge procesa financijalizacije kroz prizmu političko-ekonomske situacije u SAD-u te izbora Donalda Trumpa.
Veliki gost AlterEkonomskog foruma ove je godine i Costas Lapavitsas, profesor ekonomije na prestižnom School of Oriental and African Studies, University of London, član grčkog parlamenta i zagovornik izlaska Grčke iz eurozone, a veseli nas i gostovanje marksističke feministkinje Adrienne Roberts, kao i već dobro znanih ekonomista poput Joachima Beckera i Zoltána Pogátsu. Najvažniji gost Konferencije uz Rastka Močnika mađarski je filozof i marksist Gáspár Miklós Tamás.
Treba izdvojiti i panelske poslastice na temu jezika i nacionalizma sa Snježanom Kordić, Tomislavom Longinovićem, Borisom Budenom i drugima, uz moderaturu Dragana Markovine te premijeru filma o gašenju kultnog satiričko-političkog tjednika Feral Tribunea riječkog autorskog tandema Marine Baričević i Saše Stanića, uz razgovor Pere Mrnarevića s Viktorom Ivančićem, Predragom Lucićem, Borisom Dežulovićem i Borisom Pavelićem kao i kratki film Arsena Oremovića Hassan uz razgovor Tvrtka Jakovine s aktivistima AYS-a, Hassanom Haidarom Diabom i drugima.
 Više informacija možete pronaći www.subversivefestival.com.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI