Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
POLITIKA / SCENA
Stala ministrica da obrani Marka Thompsona – Faktograf: Ni F od fakta

Stala ministrica da obrani Marka Thompsona – Faktograf:
Ni F od fakta

Čini se kako je ministrica kulture Republike Hrvatske stala u obranu pjevača Marka Perkovića Thompsona kojemu su slovenske vlasti zabranile za sutra zakazani koncert u Mariboru (vidi TRIS). Portal Faktograf razmotrio je njezinu izjavu u kojoj kaže kako je ‘vrlo neuobičajeno da se s takvim argumentima zabranjuju koncerti‘. No, ispostavilo se kako takvo što zapravo nije neuobičajeno, jer je iz istih ili sličnih razloga Thompsonov koncert zabranjivan i u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Nizozemskoj, te u Hrvatskoj, odnosno u Puli.

U međuvremenu se na visokoj političkoj razini raspravlja o zabrani koncerta kao o prvorazrednom i velevažnom diplomatsko-kulturnom incidentu, pa stala i predsjednica i premijer i ministrica  da obrane Marka Thompsona. U međuvremenu se na društvenim mrežama zbijaju šale poput ‘Za hižo nepripravljeni‘ ili ‘Nećete u Maribor, niste niprije‘. A može i: ‘E moj međunarode…
Prenosimo Faktografov tekst u cijelosti, a u kojem je zaključeno da izjava ministrice hrvatske kulture nije utemeljena u zbilji, odnosno kako ‘Ova tvrdnja u sebi ne sadrži nikakve činjenice pa je dobila ocjenu Ni F od fakta‘.

Thompson na koncertu u Čavoglavama 5.kolovoza 2014. – Foto:TRIS/H.-Pavić

“Vrlo je neuobičajeno da se s takvim argumentima zabranjuju koncerti, ali to nije pitanje s kojim se bavi Ministarstvo kulture”, komentirala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek odluku slovenskih vlasti da zabrane koncert Marka Perkovića Thompsona u Mariboru (Tportal/Hina).
Thompsonov koncert zabranjen je temeljem procjene slovenske policije, koja je zaključila da se radi o sigurnosnom riziku (Večer). Brine ih mogućnost počinjenja kaznenih djela na koncertu popularnog hrvatskog pjevača, a s obzirom na njegovu povijest koketiranja s fašističkom simbolikom: na koncertima se redovito može čuti ustaški pozdrav “Za dom spremni”, a svojevremeno je na Thompsonovom koncertnom repertoaru bila i pjesma “Jasenovac i Gradiška Stara”, koja veliča zločine fašističkog režima u Drugom svjetskom ratu (Index.hr).
Utoliko je u ovoj situaciji neobična samo izjava hrvatske ministrice kulture. Ovo, naime, nije prvi put da europske države Thompsonu zabranjuju nastup. Prije nepunih mjesec dana Thompsonov koncert zabranila je i Austrija, uz obrazloženje da se radi o pjevaču koji potiče ekstremizam (Hina).
U kolovozu prošle godine je Thompsonov koncert zabranjen u Švicarskoj. I oni su, zbog Thompsonove kontroverzne reputacije, procijenili da se radi o sigurnosnom riziku (Hina). A to čak i nije bio prvi put da Švicarci Thompsonu ne dopuštaju nastup: iz istog razloga koncert mu je zabranjen i 2009. godine (Nacional).
Ranije su zbog straha od ekstremističkih ispada zabranjivani i Thompsonovi koncerti u Berlinu (Index.hr), kao i u Amsterdamu i Rotterdamu (Index.hr). Iz istog razloga su Thompsonu, uostalom, zabranjivani nastupi i u Hrvatskoj, konkretno u pulskoj Areni. Zbog ove zabrane Thompson je čak i tužio Grad Pulu, ali je izgubio i pravnu bitku (Slobodna Dalmacija).

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI