Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
EKOLOGIJA
Pred Ostreom (Foto: Tris/H. Pavić)

Prosvjed protiv smrdljivih potoka iz Ostree – Putičanje prijeti blokadom prometnica

Pred Ostreom (Foto: Tris/H. Pavić)

Nekoliko desetaka Putičanjaca prosvjedovalo je u Poslovnoj zoni Stankovci protiv zagađenja koje njihovom zdravlju prijeti iz tvornice ribljih konzervi Ostrea.

Otpadne vode tvornice konzervi već mjesecima se izlijevaju u kanale za odvodnju oborinskih voda, a iz njih u potocima teku prema Putičanju i zagađuju njihova polja. Polja nesnosno smrde, kao i čitava poslovna zona. Putičanjci se boje zaraze.

– Gazda Ostree, Neven Badurina, u nekoliko nam je navrata obećao da će sve riješiti za nekoliko dana. Međutim, ne događa se ništa. Tu smo sijali žito, kukuruz, zob… planirali smo i smilje saditi, ali ne možemo ništa zbog ovoga. Kakav je sastav ovih otpadnih voda i koliko će godina trebati da se zemlja oporavi, ne znamo. Znamo samo da neće biti dobro ako se ništa ne poduzme prije ljetnih vrućina – rekao nam je Zoran Petrović, jedan od Putičanjaca kojem je smrdljiva voda već prekrila posjed.

Srdela smrdi od glave (Foto: Tris/H. Pavić)

Prosvjednike su došli podržati načelnik i donačelnik Općine Pirovac Ivan Gulam i Ante Čubrić. Oni su ovdje već bili prije dva tjedna, zajedno s pirovačkim komunalnim redarom, evidentirali stanje i uputili prijave nadležnim državnim tijelima.

– Tražimo da državne službe izađu na teren, da se utvrdi odgovornost, provedu sankcije i sanira šteta. Tražimo da se zaustavi ugrožavanje nasada i zdravlja ljudi, kako u Općini Stankovci tako i u našoj Općini Pirovac. Čini se da Općinu Stankovci do sada ovaj problem nije zanimao jer se nalazi daleko od naselja, ali mi ne možemo čekati da zagađenje potocima dođe u samo Putičanje,  već pokušavamo to spriječiti. Na samo 200 metara od lokve pune opasnog onečišćenja žive ljude. Tu smo da zaštitimo njihovo zdravlje – rekao je načelnik Gulam.

Ivan Gulam (Foto: Tris/H. Pavić)

O incidentu je Općina Pirovac još 10. svibnja obavijestila Sanitarnu inspekciju, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zaštite okoliša, Ministarstvo poljoprivrede te Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

– Odgovorili su nam iz Ministarstva zaštite okoliša i najavili da će njihove nadležne službe izaći na teren i da će prijavu proslijediti vodopravnoj inspekciji. Općina Stankovci je navodno već ranije pokušavala riješiti ovaj problem, no njihov odgovor glasi da ne mogu ništa napraviti. Mi ih i dalje pozivamo i da se uključe u njegovo rješavanje – rekao je Gulam.

Prosvjednici (Foto: Tris/H. Pavić)

Mjesni odbor Putičanje, zajedno s Općinom Pirovac, najavljuje i nove akcije ako se žurno nešto ne poduzme.

– Sigurno je da nećemo stati na ovom prosvjedu. Ovo je danas bilo samo upozorenje. Pričekat ćemo još koji dan da državne službe izađu na teren i obave svoje, a nakon toga ćemo razmotriti i neke druge korake – kaže Gulam.

Smatraju odgovornom i samu Vladu. I to ne samo zbog zataškavanja. Naime, jedan od značajnijih poslovnih partnera Ostree je Podravka, čiji je država suvlasnik. Ovdje se proizvode Podravkine riblje konzerve, poput Eva tune. Stoga će se za pomoć obratiti i samoj vladi, a ukoliko se problem ne riješi do ljetnih vrućina, najavljuju i blokadu prometnica.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI