Neovisni novinarski portal
22.6.2021.
EKOLOGIJA / PETICIJA / VODA
Peticija: NE hidroelektranama na rijeci Krupi

Peticija:
NE hidroelektranama na rijeci Krupi

Povodom današnjeg obilježavanja Dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj WWF je uputio apel  i pokrenuo peticiju za spas rijeke Krupe koja je pod velikom prijetnjom od hidroenergetskih zahvata.

Kako planovi za gradnju hidroelektrana ne prestaju i postaju svakidašnja prijetnja, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF je povodom Dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj zajedno s brojnim nevladinim udrugama pokrenula peticiju za očuvanje rijeke Krupe.
Samo kroz odluku o trajnoj zabrani gradnje hidroelektrana na rijeci Krupi, ovu iznimnu rijeku možemo sačuvati u sadašnjem prirodnom stanju. WWF i udruge peticijom pozivaju Zadarsku županiju i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da donesu takvu odluku kojom će kanjon rijeke Krupe dugoročno zaštiti od svih oblika korištenja u energetske svrhe.

Rijeka Krupa jedna od rijetkih slobodno tekućih rijeka u Hrvatskoj

Rijeka Krupa pritok je rijeke Zrmanje i sastavni dio Parka prirode Velebit koja na samo 7 km dužine ima čak 19 sedrenih slapova. Iako se kroz povijest voda rijeke Krupe koristila za pokretanje mlinova i navodnjavanje vrtova, do danas je ta malena rječica uspjela ostati u vrlo dobrom očuvanom stanju, ostajući tako jedna od rijetkih slobodno tekućih rijeka u Hrvatskoj. Činjenica je kako bi hidroelektrana u kanjonu rijeke Krupe trajno narušila i uništila prirodne i krajobrazne vrijednosti ove rijeke i tog dijela Parka prirode Velebit. Nažalost već više godina postoji namjera da se voda rijeke Krupe koristi u proizvodnji električne energije što dovodi do promjene protoka vode, betonizacije korita i obala rijeke, pregrađivanja toka, rušenja sedrenih barijera i sl. Svaki tip građevinske intervencije zasigurno bi imao nepopravljive posljedice na rijeku, njen živi svijet i prirodnost okoliša.

NE -Hidroelektranama na rijeci Krupi

“Recimo NE umjetnim barijerama, tunelima, kanalima i sličnim betonskim tvorevinama koje unose nepopravljive negativne posljedice na rijeke i zbog kojih jedinstvena prirodna flora i fauna rijeke Krupe može trajno nestati”, stoji u tekstu peticije koju je pokrenuo WWF uz podršku udruga: Kupa – udruga za sport, rekreaciju i turizam; Kanu klub Končar Zagreb; Kajak kanu klub Rastočki mlinari; Vodomar; Rafting klub Matis i Udruga Eko Pan iz Karlovca, te inicijative građana “Volimo Mrežnicu” iz Duge Rese i “Ujedinjeni Slunj” iz Slunja.
Peticijom pozivaju odgovorne institucije, Zadarsku županiju i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, da proglase kanjon rijeke Krupe izuzetim od svih hidroenergetskih planova i svih oblika korištenja u energetske svrhe!
Hidroelektrana u kanjonu rijeke Krupe trajno bi narušila i uništila prirodne i krajobrazne vrijednosti ove rijeke i tog dijela Parka prirode Velebit. Već više godina postoji namjera da se ta rijeka koristi u proizvodnji električne energije što bi dovelo do promjene protoka vode, betonizacije korita i obala rijeke, pregrađivanja toka, rušenja sedrenih barijera i sl. Svaki tip građevinske intervencije zasigurno bi imao nepopravljive posljedice na rijeku, njen živi svijet i prirodnost okoliša, kaže Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.

Potpiši peticiju za rijeku Krupu!

Peticiju za očuvanje rijeke Krupe možete potpisati do 18. lipnja 2017. godine na ovoj POVEZNICI .
Peticija je ujedno i dio kampanje „Naše rijeke, naše blago – Veslajmo za naše rijeke” tijekom koje WWF s partnerskim organizacijama organizira veslanje na šest hrvatskih rijeka kako bi se upozorilo na prijetnju koju predstavlja izgradnja hidroelektrana. Veslat će se Savom, Dravom, Kupom, Zrmanjom, Koranom i Mrežnicom, dok će uz Krupu biti organizirana šetnja njenim kanjonom.
Kampanja traje od 4. do 10. lipnja, a uključivat će i okrugle stolove, radionice… Za više informacija posjetite Facebook događaj na WWF Adria profilu.  

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI