Neovisni novinarski portal
21.1.2022.
GRAĐANI / POLITIKA
Jedan od umjetničkih djela (foto Zelena Istra)

Navijačko slikarstvo – Pula:
Neki murali skupine ‘Demoni’ veličaju nasilje i korištenje teških droga

Jedan od umjetničkih djela (foto Zelena Istra)

U većini hrvatskih naselja gdje vole neki nogometni ili košarkaški klub, ima i navijačkih grafita, crtarija i šarotina po gradskim zidovima, stepeništima, haustorima, rivama, derutnim školskim igralištima, podhodnicima, garažama itd. U posljednje vrijeme dosta se takvih mega-crtarija pojavljuje na zidovima u duljini i visini od više desetaka metara, uz ‘visoko pokroviteljstvo’ lokalnih vlasti, a koje u pravilu vole biti ‘u dobro‘ s biračko-navijačkim skupinama.

Naši lukavi političari stoga ponekad nabavljaju kante boje i kistove, te marende i gajbe piva za marljive slikare navijače. Rezultati navijačkog slikarstva su, među ostalim, neoboriv dokaz nadljudske ljubavi prema matičnim nogometnim klubovima.
Za Hajduka život daću jer san takav majko šta ću – pisalo je na jednoj školskoj dvorani u Solinu.
Dinamo svetinja ostalo prokletinja – pisalo je prije desetak godina u Utrinama.

Ljubav prema nogometnom klubu? (foto Zelena Istra)

Ipak, nekima ide na živce sveprisutno estetski i društveno problematično farbanje zidova  izljevima navijačke ljubavi prema klubovima čiji vlasnici robovlasnički raspolažu nogometašima i usput gomilaju bogatstvo. No čini se kako vlastima ne pada na pamet zaustavljati takvu praksu, čak i kada je ona očigledno potencijalno društveno štetna, jer poziva na nasilje i  korištenje opijata koji izazivaju ovisnost. Malo se tko odvaži suprotstaviti takvoj praksi, no ipak to čine u Zelenoj Istri,  pulskoj udruzi, koja je reagirala na neke zidne slikarije pulske navijačke skupine imena – Demoni.
– Zelena Istra je, putem Zelenog telefona, zaprimila prijavu građana zabrinutih oko poruka koje šalju pojedini murali navijačke skupine Demoni. Iako nemamo ništa protiv urbane kulture, subkultura i pripadajućeg “dekora” urbanog prostora, kao što nemamo ništa ni protiv organiziranog navijanja kao takvog, ipak dijelimo zabrinutost javnosti zbog poruka koje šalju ove intervencije u javnom prostoru. Crteži koje građani doživljavaju kao promoviranje nasilja nalaze se i u blizini naših vrtića ili škola, kao u slučaju Verude, na koji su roditelji već ukazali nadležnima – vele u Zelenoj Istri.
Mađutim, vlasti odgovaraju kako “Grad Pula najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja, uništavanja i vandalizma” te ”poduzima sve u svojoj nadležnosti da se sadržaji koji se oslikavaju lociraju na za to prihvatljive lokacije i da njihovi sadržaji budu primjereni.”, a “u suprotnom se […] poduzimaju aktivnosti u skladu s Odlukom o komunalnom redu.”

Jedno od ‘umjetničkih djela’ (foto Zelena Istra)

Na upit imaju li navijački murali dozvolu Grada, iz “nadležnog odjela odgovaraju kako su u nekoliko navrata zaprimljeni takvi zahtjevi, a njihovom razmatranju pristupilo se “s maksimalnom pažnjom detaljno preispitujući sve elemente od utjecaja i vodeći računa da isti budu isključivo pozitivno intonirani”. Iz Grada Pule su potom objasnili i kako su odobreni “zahtjevi koji su procijenjeni prihvatljivim”, dok su pojedini zahtjevi “zbog procijenjeno neprimjerene lokacije i nedostajućih elemenata u zahtjevu odbijeni”. No sporni murali su i dalje na zidovima.
– Unatoč svim “detaljnim razmatranjima i preispitivanjima”, te “aktivnostima”, pulska djeca i dalje odrastaju uz potpuno neprihvatljive i nimalo “pozitivno intonirane” prizore mračnih i gnjevnih maskiranih sjenki s bakljama u rukama i stisnutim šakama, uz aluzije na teške droge poput “Žuto žlica limun Istra” ili poruke kako naš grad od Nepoznatog Nekog trebaju štititi paravojne jedinice nogometnih navijača (“Štit grada naša su tijela”). I dalje, na samom ulazu u grad, naše goste dočekuje poruka poput “Naš grad, naša pravila”, koja ustvari poručuje “gosti, čuvajte kosti”. Dodajmo tome i nerijetko pojavljivanje “povijesnog” grba s prvim bijelim poljem, kojeg se prvenstveno povezuje s mračnim i sramotnim fašističkim dijelom povijesti ovih prostora. Nevjerojatno je da se u gradu čija se uprava diči svojim antifašizmom, na zidu zgrade samo 50-ak metara od Titovog parka tolerira brižno oslikan grb koji evocira NDH – brinu se u Zelenoj Istri. 
Štoviše, zabrinuti su jer gradske vlasti zažmire na negativne murale, ali  spremno uklanjaju građanske instalacije kojima se kritizira rad gradske uprave. 

– I dok ogromni nelegalni murali i grafiti koji veličaju nasilje i netrpeljivost godinama stoje netaknuti, gradske službe su mnogo revnije kada s ulica treba uklanjati i najmanji poziv na kritiku ili promišljanje rada gradske vlasti te poruke solidarnosti s građanskim inicijativama koje se protive planovima te vlasti, kao u slučaju lučice Delfin ili golfa na Muzilu. Budući je naš jedini motiv i cilj djelovanja upravo izgradnja demokratskog i zdravog društva, zdrave Pule i Istre, apeliramo na gradsku vlast da poduzme konkretne korake za uklanjanje svih murala i grafita koji potiču na nasilje, netrpeljivost ili isključivost, kao i da ubuduće transparentno uključi građane/ke u razmatranje zahtjeva za takovrsnim oslikavanjem zidova u njihovim susjedstvima. Stanovnike Pule pozivamo da nam i dalje prijavljuju neprimjerene crteže i poruke, za što mogu koristiti i novu aplikaciju Smart Pula – pozivaju u Zelenoj Istri. 
Umjesto zaključka, evo još nekoliko splitskih grafita, od kojih prvi sugerira kako nije šteta pretrpjeti teže tjelesne ozljede i boravak u zatvoru ako voliš omiljeni nogometni klub, a drugi iskazuje spremnost na ultimativnu žrtvu i polaganje života za HNK Hajduk.
Modrice i i pržunu provedene noći za Hajduka moraju proći – piše na splitskom Poljudu.
U veselju i u plaću za Ajduka život daću – piše na Skalicama u Splitu.

Misao s Poljuda (foto Facebook)

 

 

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI