Neovisni novinarski portal
4.3.2021.
POLITIKA
Franko Vidović i Davor Bernardić (Foto: Tris/H. Pavić)

Kriza SDP-a:
Ako Bernardića savjetuje Vidović, odzvonilo mu je!

Franko Vidović i Davor Bernardić (Foto: Tris/H. Pavić)

Predsjedništvo SDP-a još je jednom Davoru Bernardiću pružilo ruku spasa, ali više zbog korektnosti prema stranačkim kandidatima u drugom krugu lokalnih izbora negoli radi držanja šefove glave iznad vode. Za njegovo potapanje bit će vremena, a moglo bi se dogoditi već nakon 4. lipnja i okončanja izbora, kada svi rezultati budu poznati i kada se prihvaćanju odgovornosti za loš rezultat SDP-a više ne bude moglo izmaknuti.

Predsjednička nominacija Miranda Mrsića

Uostalom, otkako je prije šest mjeseci izabran na čelo stranke, stalno se čeka tko će prvi pokrenuti pitanje njegove smjene. Učinio je to Mirando Mrsić i to objavom statusa na Facebooku. Odakle je predsjedniku stranke poručio da SDP-u trebaju promjene hitno, ODMAH, jer “medeni mjesec je završen”. Što se Mrsića tiče, sasvim je nevažno kako će njegovi kolege i prijatelji proći u drugom krugu izbora, za njega je prioritet smjena prvog čovjeka SDP-a, jer treba se pripremati za prijevremene parlamentarne izbore, a Mrsić u tu utakmicu ne bi išao s Bernardićem na čelu. Je li ovaj status bivšeg Milanovićevog ministra zapravo njegova nominacija za novog lidera SDP-a? Ako jest, prilično je agresivna i bezobzirna, posve egoistična. To pak, malo ljudi voli…
Što bi rekao Arsen Bauk, stvar je prioriteta, a očito nisu svima isti. Mrsiću je prioritet riješiti se Bernardića. Bauku, kako tvrdi, stranački kandidati koji se još bore za pozicije u lokalnoj vlasti. A tako je ocijenilo i Predsjedništvo koje poziva SDP-ovo članstvo da podupre sve kolege koje se natječu u drugom krugu, a istodobno osuđuje one koji im svojim istupima nanose izravnu štetu.

Poziv “otpisanima”

Bernardić loše izborne rezultate pravda angažmanom na jačanju stranke i njezinoj konsolidaciji, čemu je, kaže, svih ovih mjeseci bio posvećen, a tako će biti i nadalje. Ne prihvaća ocjenu da su izborni rezultati porazni, ali ako netko baš hoće inzistirati na tome, “oni su rezultat mojih prethodnika, to je jasno”, uzvraća Bero oponentima. Jer, doista, SDP ne pada tek zadnjih pola godine. Istina je da taj trend Bernardić nije zaustavio što govori o njegovom neuspjehu, ali ne i o isključivoj odgovornosti za ono što dezorijentirani SDP danas žanje. I drugi su to sijali, ne samo Davor Bernardić…
Najveća odgovornost Bernardića je u Zagrebu, gdje je zabilježen lošiji rezultat nego u dva prethodna izborna ciklusa, a stranka nema ni svog kandidata za gradonačelnika. A Bero je godinama vodio zagrebački SDP. No, još se nada da bi Zagreb mogao biti “spašen” pobjedom Anke Mrak Taritaš kao zajendičke kandidatkinje HNS-a i SDP-a, što bi, ipak, promijenilo ukupan dojam ovih izbora. Bi li spasilo i Bernardića? Teško. Otkako je izabran, suočen je sa snažnom opozicijom u vlastitim redovima. I u pravu je kad kaže da se na njega ljute oni koji su prije šest mjeseci od njega izgubili na izborima. Ali, to ništa ne mijenja njegovu neugodnu poziciju. Koju, čini se, pokušava ojačati pozivom svim marginaliziranim, politički eliminiranim i zbog bilo kakvog verbalnog delikta sankcioniranim članovima da se vrate u stranku.

Svaki šef SDP-a ima svoju Aleksandru Kolarić…

– U SDP-u vlada pluralizam mišljenja i pravo da se govori i iznosi kritika, ali nikada na štetu stranke. Predsjedništvo ustraje u tom demokratskom načelu. Nitko u SDP-u ne smije odgovarati zbog izrečene riječi, ali ne smije štetiti stranci između dva izborna kruga- poručuje Bernardić, pokazujući kako svaki šef pluralističkog SDP-a ima svoju Aleksandru Kolarić, a neki i više njih…
Međutim, akoje Bernardiću, objektivno cijepljenom od političkog talenta, glavna uzdanica u ovim teškim vremenima Šibenčanin Franko Vidović, s kojim staje i pred novinare, stvar je posve izvjesna: Bernardić neće još dugo!
Sjetimo se, kad se Vidović osjetno približio bivšem šefu SDP-a Zoranu Milanoviću, savjetujući ga kako će pridobiti braniteljsku populaciju i njihovo povjerenje, Zoki se iskompromitirao, izgubio izbore i morao otići. Čini se da upravo svjedočimo reprizi. No, s tom razlikom što je Milanović na vrhu SDP-a proveo deset godina, Bernardić tek šest mjeseci. A već je tako neželjen.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI