Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
EKOLOGIJA / VODA
Kninski pročistač (Foto: Tris/H. Pavić)

Kninski pročistač otpadnih voda – za puštanje u probni rad se čekaju jamstva izvođača

Kninski pročistač (Foto: Tris/H. Pavić)

Sve otpadne vode s područja Knina i dalje se ispuštaju nepročišćene i plivaju nizvodno Orašnicom i Krkom. Ne zadugo – saznajemo iz Hrvatskih voda, nositelja osam milijuna eura vrijednog EU projekta ‘Poboljšanje sustava vodoopskrbe i odvodnje i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u gradu Kninu“ .

Ugovor između izvođača, Delegacije EU u RH i Hrvatskih voda potpisan je još u ožujku 2011. godine, no zbog niza poteškoća rok za završetak svih radova od 958 dana odavna je prekoračen. Svi radovi odavna su zavšeni, ali se kao posljednja poteškoća pojavio problem s temeljenjem, odnosno slijeganjem tla na kojem je pročistač sagrađen. Tlo je bilo poboljšano ugradnjom 2300 šljunčanih stupnjaka (pilota) dubine 20 metara,  redovito se geodetski mjerilo i kad su slijeganja prestala počelo se s izgradnjom pratećih objekata i uređaja. Za 25. travnja bila su najavljena posljednja geomehanička mjerenja te iz Hrvatskih voda najavljuju moguće puštanje pogona u probni rad prije ljeta. Mjerenja su pokazala da se slijeganje tla nije u potpunosti zaustavilo, ali više nije toliko da bi ugrožavalo funkcionalnost uređaja.
– Hrvatske vode kao Naručitelj kontinuirano prate Projekt i sudjeluju na svim koordinacijskim sastancima u cilju dovršenja svih projektnih aktivnosti. Dovršetak projekta Knin podrazumijeva puštanje u rad izgrađenog Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV-a), odnosno prethodni probni rad u trajanju od 5 mjeseci nakon kojeg slijedi tehnički pregled i ishođenje uporabne dozvole – stoji u odgovoru koji smo dobili jutros od Hrvatskih voda.

Pročistač i cijevi plaćeni su osam milijuna eura (Foto: Tris/H. Pavić)

Zbog poteškoća s temeljnim tlom od početka gradnje su se kontinuirano pratila slijeganja odnosno stabilnost nasutog platoa Uređaja za pročišćavanje. Dogovoreno je da će se nakon dodatnih analiza od strane Izvođača donijeti odluka je li UPOV spreman za puštanje u rad ili će se morati poduzeti dodatne radnje kako bi se slijeganje tla na platou UPOV-a zaustavilo.
– Održan je sastanak na kojem su prezentirana posljednja mjerenja slijeganja koja su i dalje prisutna kao i novi geomehanički elaborat s procjenama daljnjih slijeganja na lokaciji UPOV-a. Temeljem navedenog elaborata, Izvođač smatra da je moguć rad postrojenja i da slijeganja neće narušiti funkcionalnost uređaja te da je moguće puštanje UPOV-a u probni rad prije ljeta, ali i da će se slijeganja zaustaviti. Zbog toga su Hrvatske vode zatražile od Izvođača dodatna jamstva (financijska i u duljem vremenskom periodu) bez kojih se neće odobriti početak probnog rada. Izvođač radova mora se pismeno očitovati i dostaviti svoj prijedlog sukladno traženju o čemu će se naknadno odlučivati – stoji u odgovoru Hrvatskih voda.
Dakle, početak probnog rada pročistača ovisi o tome hoće li i kada će izvođač, tvrtka Integral-Montage Anlagen und Rohrtechnik GmbH, dostaviti tražena jamstva. Bude li sve u redu, Orašnica i Krka vrlo skoro će biti oslobođena zagađenja (POVEZNICA).

Pročistač (Foto: Tris/H. Pavić)

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI