Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
EKOLOGIJA / KULTURA
Nikolina Šarić, Renata Basić i Marianna Slavica

‘Kanjon vođen zvijezdama’:
Kako su tri djelatnice opjevale svoje radno mjesto…

Nikolina Šarić, Renata Basić i Marianna Slavica

Rade u Nacionalnom parku Krka, pišu pjesme i fotografiraju. Renata Basić, Marianna Slavica i Nikolina Šarić odlučile su sve to zaokružiti u zbirku pjesama “Kanjon vođen zvijezdama”. Renata je napisala pjesme, a Marianna i Nikolina odabrale su svoje najbolje fotografije.

Radi se, dakle, o spoju poezije i fotografije, koja je nastajala posljednjih šest mjeseci. – Krka je moje životno okruženje i zajedno s kolegicama sam spontano prenijela emocije u ovu zbirku. Odnosno, u knjizi su sva naša iskustva, kao i ono što doživljavamo uz i kroz Krku – rekla nam je Marianna Slavica.
– Sve se dogodilo sinkronizirano, Renata je donijela svoje stihove, a Nikolina i ja smo odmah predložile da se iskoriste i predivne fotografije, kadrovi Krke koji u potpunosti odgovaraju stihovima – kaže Marianna.
Glasnogovornica NP Krka, Katia Župan, prvo je novinarima poslala ovo: “Iako krška rijeka, Krka nikada ne presušuje, pa tako ni inspiracija brojnih zaljubljenika u njezinu prirodnu i kulturnopovijesnu baštinu. Oslikana kroz povijest perom Jurja Šižgorića, Petra Zoranića, Petra Divinića ili Bernarda Shawa, Krka prenosi očaranost svakoga tko je i na tren osjeti i upije u svoj njezinoj raskoši.”
A onda nam je, prije promocije knjige, rekla ovo: – Ovo je nova knjiga u bogatoj ediciji i izdavačkoj djelatnosti Javne ustanove Nacionalni park Krka. No na ovu smo doista ponosni, jer dosad je uvijek stavljan naglasak na prirodnu, kulturnu i povijesnu baštinu ili na slikovnice i knjige za djecu, a ovoga puta su naše tri djelatnice opjevale Krku.
Zbirka pjesama i fotografija “Kanjon vođen zvijezdama”, znači, nema toliko edukativnu ulogu, na koju smo navikli preko izdanja iz NP Krke, već služi tome da, kako su rekle autorice, oplemenjuje dušu.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI