Neovisni novinarski portal
15.4.2021.
POLITIKA
Izbori, 21. svibanj 2017.: Za svako mjesto bar pet kandidiranih…

Izbori, 21. svibanj 2017.:
Za svako mjesto bar pet kandidiranih…

Do ponoći što kažemo, rekli smo, a iza toga nam je šutjeti do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju, 21. svibnja, iza 19 sati. A ima se što za reći. Politika je kod nas najpopularnije zanimanje. S obzirom na količinu novca za količinu rada, i najisplativije. Koga onda čudi da se za ove lokalne izbore kandidiralo 47.601 kandidat?!

Cilj im je domoći se neke od raspoloživih političkih pozicija koje su u proceduri reizbora, bilo da je riječ o gradonačelnicima, načelnicima općina ili županima i njihovim zamjenicima, a bilo da za početak dograbe vijećničku sinekuru u općinskom ili gradskom vijeću, odnosno županijskoj skupštini. Jer, svaki se angažman plaća, nema ovdje volontera neovisno drže li ruku na srcu kod svakog spomena Domovine ili kliču „za dom spremni“, ili pak „smrt fašizmu, sloboda narodu“.
Plaće zastupnicima, naknade vijećnicima, godinama su jedno od rijetkih pitanja oko kojega se postiže konsenzus i crnih i crvenih, i sivih i zelenih. U tome se jako dobro razumiju, pa i kad netko među njima pokrene inicijativu da se režu primanja naših nacionalnih i inih izabranika, sukladno prilikama u državnoj ekonomiji i budžetu, uvijek se nekako nađe dovoljno razloga ( kvaziargumenata) da se od toga odustane. Na istom je valu i sustavno predizborno obmanjivanje građana kako će se provesti reforma uprave i nova teritorijalna reorganizacija države, skresati nabujala administracija na svim razinama, ukinuti županije i nefunkcionalne općine, država primjereno regionalizirati a ipak decentralizirati, ali našim političkim reprezentativcima ta stvar baš ne ide od ruke.
Pa, svim obećanjima unatoč i na ove izbore idemo kako bismo izabrali izvršnu vlast u čak 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave ( 428 općina, 127 gradova, 20 županija i Grad Zagreb ) . Zainteresiranim strankama, nezavisnim listama, pokretima i skupinama, na raspolaganju je 9500 različitih pozicija i sinekura, pa ih je za svako mjesto u utakmici bar pet koji pretendiraju baš na tu funkciju. Još uvijek znatno manje nego na prošlim lokalnim izborima, ali deficita kandidata nema ni blizu. Druga je stvar kvaliteta ponude. Jer, nudi se sve i svašta.
Koliko zbog percepcije da su to manje važni izbori ( što je sasvim krivo) , toliko i zbog nekompetentnosti, neukosti i nekulture pojedinih kandidata, proizlazi i visoka apstinencija birača. Na lokalne izbore, naime, teško da izađe prosječno preko 40 posto građana s glasačkim pravom. I onda se pitamo kako je moguće da se kojekakav polusvijet instalira na važne lokalne pozicije i odlučuje o sudbini naših općina, gradova i županija. A mnogi od nas sjede kod kuće, ne pada im na pamet staviti se građanima na raspolaganje iako misle da znaju i mogu bolje, ali se politikom prljati neće, i još odbijaju birati i među onima koji hrabro svojim skromnim biografijama izlaze pred nas. Dakle, birali, ne birali, u onom što imamo svi smo saučesnici…

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI